Tankerska plovidba prodala je suezmax tanker Donat, potvrdio je predsjednik Uprave Mario Pavić.

Postigli smo odličnu cijenu za najstariji brod u floti, odgovorio je prvi čovjek zadarske kompanije, ne želeći govoriti o iznosu kupoprodaje koji će se vidjeti kroz završni račun.

- Nastojimo tempirati najpovoljniji trenutak gradnje novih brodova ili kupnje polovnih. Nećemo odmah naručiti skupe novogradnje. Flotu ćemo s vremenom obnavljati ali nećemo srljati, izjavio je Pavić.

Na upit je li istina da je prodan novoj indijskoj kompaniji koja naveliko kupuje tankere, Pavić je rekao kako je kupac je iz Dubaija.

Pomorci s Tankerske pričaju o cijeni od gotovo 40 milijuna dolara za taj brod izgrađen u splitskom škveru i porinut 2007. godine. Kum je bio tadašnji HDZ-ov državni tajnik za more Branko Bačić koji je danas ministar graditeljstva. Tankerska je tada naručila i gradnju tankera "Alan" i "Hrvatska" u Brodosplitu, koji je dobio debele državne subvencije. Svejedno, "Donat" je koštao 54 milijuna dolara.

Govoreći o poslovanju najveće hrvatske brodarske firme na svjetskom tržištu, Mario Pavić nedavno je izjavio kako tankeri višestruko zarađuju više od brodova za suhe terete s kojim je Tankerska prije dvije godine bila u pozitivi. A sada, navodi Pavić,  ti "bulk carrieri" imaju negativan novčani tok.