Jedan protupožarni avion Canadair CL-415 iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila HRZ-a vratio se u nedjelju, nešto prije podne iz Helenske Republike (Grčke) u vojarnu „Pukovnik Mirko Vukušić" Zemunik Donji, gdje je sudjelovao u pružanju međunarodne humanitarne pomoći u gašenju požara od 22. kolovoza.

Tim koji je bio angažiran na gašenju požara na području Aleksandropolija, Kavala, Drame i Polygyrosa u Grčkoj sastojao se od dvije posade i zrakoplovno-tehničkog osoblja predvođenim kapetanima, bojnikom Ivicom Markačem i bojnikom Igorom Mindoljevićem.

Kapetan aviona Canadair CL-415 bojnik Ivica Markač, ujedno i zapovjednik snaga koje su sudjelovale u gašenju požara u Helenskoj Republici u ovoj prigodi je istaknuo: "Ovo iskustvo uz humanitarnu dimenziju pružanja pomoći u drugim zemljama, pridonosi i promociji ugleda i sposobnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske u svijetu. Dobra priprema i spremnost pomoći narodu Helenske Republike u gašenju i saniranju požarišta rezultat su odlično obavljene zadaće koja je pred nas stavljena. Zahvalnost kolega iz Helenske Republike nama Hrvatskoj vojsci i cijelom Hrvatskom narodu je izrazito važna, jer se pravi prijatelji poznaju kad je najteže", naglasio je bojnik Ivica Markač.