PU zadarska je u suradnji s drugim policijskim upravama provela kriminalističko istraživanje nad državljanima Mađarske u dobi od 49 i 62 godine, koje se sumnjiči za više kaznenih djela imovinskog kriminaliteta.

Naime, obojicu stranih državljana se sumnjiči da su da su po prethodno smišljenom planu u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi došli na obalu te činili kaznena djela na štetu domaćih i stranih gostiju.

Na području Zadra, Senja, Splita počinili su više kaznenih djela teške krađe na osobito drzak način. Isto tako, počinili su više krađa na odmaralištima uz autocestu na karlovačkom području.

Tako ih se sumnjiči da su 25. kolovoza oko 23 sata u Zadru, na terasi jednog ugostiteljskog objekta na predjelu Poluotoka, na osobito drzak način ukrali torbicu u vlasništvu 40-godišnje hrvatske državljanke i to tako da su prišli stolu te prebacili dio svoje odjeće na torbicu, koju su skupa s odjećom potom uzeli te je time oštetili za oko 500 eura.

Isto tako, sumnjiči ih se da su iste večeri, ali oko 22.30 sati u Zadru, na isti način, no u drugom ugostiteljskom objektu (u ulici Don Ive Prodana) ukrali novčanik na štetu 47-godišnje državljanke Italije. Materijalna šteta iznosi 200 eura.

Također ih se sumnjiči da su ranije, u travnju, točnije 06. travnja 2023. u Zadru, u ugostiteljskom objektu u Varoškoj ulici, ukrali novčanik 48-godišnjeg poljskog državljanina. Materijalna šteta bila je 200 eura.

Nadalje, provedenim kriminalističkim istraživanjem nad ovim kriminalnim dvojcem, sumnja se da su počinili još 4 kaznena djela na isti način i to na području Senja, Splita i odmorišta na autocesti A1 na karlovačkom području.

Dana 24. kolovoza počinili kazneno djelo teške krađe na osobito drzak način na području grada Senja. Tamo su ukrali žensku torbicu njemačke državljanke, a 25. kolovoza u Splitu, na terasi jednog ugostiteljskog objekta, na osobito drzak način ukrali su torbicu s novčanikom i mobitelom 58-godišnjem stranom državljaninu. Šteta je otprilike 1000 eura.

Na kraju, sumnja se da su počinili i dvije krađe na odmorištu autoceste A-1 na karlovačkom području. Prvo 17. lipnja, kad su ukrali torbu hrvatske državljanke, a onda 11. kolovoza, kada su ukrali torbicu na štetu mađarske državljanke, te je oštetili za oko 3000 eura.

U sklopu kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni su dana 26. kolovoza uhićeni na području Policijske uprave ličko-senjske, te privedeni u službene prostorije policije.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni mađarski državljani su u zakonskom roku uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske, a potom sucu istrage Županijskog suda u Zadru, koji im je odredio istražni zatvor te su jučer sprovedeni u zatvor u Zadru.