Župan Božidar Longin sa suradnicima posjeto je danas, prvoga dana nove školske godine osnovnu i srednju školu u Obrovcu.

Matičnu Osnovnu školu u Obrovcu pohađa ukupno 87 učenika od kojih je 14 prvašića, a Srednju školu 85 učenika od kojih je 28 upisalo prvi razred srednje škole (5 gimnazijalaca, 10 ekonomista, 13 instalatera kućnih instalacija). Obje školske zgrade pretrpjele su materijalnu štetu u poplavama koje su proljetos pogodile područje Obrovca.

Župan Longin za prvi dan nastave uputio je prigodno pismo učenicima:

- Budite mudri i iskoristite ovo vrijeme školovanja na najbolji mogući način. Poslušajte svoje učitelje i profesore, istražujte, propitkujte ih, uvijek tražite više, ne ustručavajte se biti znatiželjni. Pokušajte što više čitati. Ekrani su dio naših života i bez sumnje za vas su veliki izazov. Ne trebamo ih unaprijed osuđivati, no morate ih ipak naučiti koristiti s mjerom. Uzmite od njih ono što vam treba, ali ne zanemarite i dobru staru knjigu. Čitanje, osim što vam donosi informacije, potiče maštu i bogati vaš rječnik, uči vas gramatici i pravopisu i otvara vam mnoge nove svjetove. U formativnim godinama u kojima ste sada važno je ne propustiti priliku za stvaranje temeljnih životnih stavova, a osobito formiranja kritičkog mišljenja. Besmisleni mrežni sadržaji ili igranje video igrica neće vam pružiti ono što vam treba kako biste odrasli u odgovorne mlade ljude pune znanja i vještina, ali i pravih moralnih vrijednosti, poručio je između ostalog župan Longin te učenicima.

- Ovdje smo kako bismo svima vama, i učenicima i učiteljima, poželjeli sretno još jedno poglavlje u vašim životima. Znam da biste vi, dragi učenici, željeli da praznici potraju još makar dva tjedna, no povratak u školske klupe je neizbježan. I stoga ga ne treba gledati kao nešto strašno, već naprotiv, kao novu priliku, novi izazov. Ponovo ste sa svojim kolegama i prijateljima. Neke možda niste vidjeli cijelo ljeto, a vjerujem da se mnogi od vas vesele i novim znanjima - poručio je župan koji je, uz dvije obrovačke škole, posjetio i područnu školu u Kruševu koju pohađa 60 učenika od 1. do 8. razreda.