Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama prestalo je s radom u nedjelju 10. rujna 2023. u večernjim satima, temeljem odluke glavnog vatrogasnog zapovjednika RH o prijevremenom završetku glavnog napora požarne opasnosti.

Naime, odluka o prijevremenom završetku glavnog napora požarne opasnosti donesena je zbog situacije na terenu, a vezano uz klimatske značajke i vremenske prilike duž cijelog priobalja koje uključuju duže razdoblje sa značajnijim padalinama i smanjenu opasnost od izbijanja požara na otvorenom prostoru.

Tijekom glavnog napora PP sezone 2023. zabilježeno je puno manje požara otvorenih prostora u odnosu na protekle protupožarne sezone, a zahvaljujući angažmanu zračnih snaga i vatrogasaca požari su brzo uočeni i stavljeni pod kontrolu. Najveći ovogodišnji požari zabilježeni su na području Grebaštice, Župe Dubrovačke i otoka Čiova.

Od početka II. faze PP sezone, od 19. lipnja do 10. rujna 2023., zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OSRH sudjelovale su u gašenju 22 požara i to: sedam u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, pet u Šibensko-kninskoj županija i tri u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Osim toga, izvršeno je 41 protupožarno izviđanje PP zrakoplovima u županijama priobalja.

Na navedenim zadaćama u II. fazi PP sezone ostvareno je 2.038 letova, 322:25:00 sati naleta, a izbačeno ukupno 9.680 tona vode.

Tim besposadnih zrakoplovnih sustava bio je angažiran tri puta pri čemu je ostvario 5:21:00 sati leta sa BZS „Orbiter 3" u nadzoru visoko rizičnih područja za izbijanje požara.

U 2023. zaprimljen je 92 zahtjev Hrvatske vatrogasne zajednice za angažmanom zračnih snaga HRZ-a.

Također, jedan protupožarni avion Canadair CL-415 s dvije posade i zrakoplovno-tehničkim osobljem bio je angažiran tri puta u Helenskoj Republici i to tijekom srpnja, kolovoza i rujna, u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite (rescEU) za pomoć drugim državama za koji Republika Hrvatska u stalnu pripravnost od lipnja do listopada 2023. stavlja na raspolaganje zračne snage HRZ-a s dva protupožarna aviona Canadair CL-415.