Zadarski župan Božidar Longin i pročelnik za zdravstvo Marko Kolega najavili su skori povratak dvije pedijatrice u primarni zdravstveni sustav, ali i tužbu protiv onih koji iz Zadra odvode liječnike nakon što im Dom zdravlja plati specijalizaciju. Na sastanku u Domu županije s inicijativom „A tko je moj liječnik" razmatrana je problematika nedostajućeg kadra te najavljeni mogući načini izlaska iz krize.

- Imali smo puno toga za reći i čuti jedni od drugih, odgovoriti na otvorena pitanja, a za ona koja ne možemo vjerujem da ćemo uskoro naći. Zahvaljujem Građanskoj inicijativi na razgovoru o problemima, ne mogu dopustiti da netko kolapsu, ali problemi su tu da ih riješimo. Našli smo puno puta izlaz, imali smo kriza, optimist sam i siguran sam da ćemo naći izlaz i za ovu problematiku, rekao je župan Longin.

Odšteta od 250 tisuća kuna je beznačajna i privatne ustanove lako ju plate da dobiju gotovog liječnika. Ranija odšteta od milijun kuna bila je pravičnija, iako se puno polemike oko nje diglo.

- Ne mogu podržati politiku domova zdravlja iz drugih gradova koji nam uzimaju gotove ljude. Morat ćemo i mi promijeniti postavke i privlačiti pedijatre iz drugih sredina, uz raspisivanje specijalizacija, rekao je Longin.

Što se tiče samog povoda oko „svađe" s pedijatrima zbog dežurstva u bolnici, rekao je da su liječnici preopterećeni u turističkoj sezoni, kada dnevno pregledavaju preko 150 djece te im je bila potrebna pomoć. Taj problem morat će se rješavati na višoj razini, kroz suradnju s HZZO-m i Ministarstvom. Inače, ideja da pedijatri iz primarne zaštite ispomažu bolnici kroz vikende još nije dobila niti zeleno svjetlo HZZO-a, a kako je sezone prošla izgledno je da to neće još niti zaživjeti.

Pročelnik Kolega najavio je da bi pedijatrica Tereza Tičić-Rokov trebala početi ponovno raditi ovog tjedna nakon potpisivanja ugovora s HZZO-m, a dr. Antonija Šitum Bušić polaže specijalistički ispit krajem rujna. Hoće li odustati druga specijalizantica, također iz Splita?, pitali su župana novinari.

- Znate li kada ja to znam? Kada se ne pojavi, rezignirano je odgovorio.

S njih dvije problem bi se samo privremeno riješio, jer se time pedijatrijska skrb vraća na stanje koje ni prije nije bilo idilično.

- Nismo dobili odgovore na sva pitanja koja smo postavili, teško nam je palo što se od nas danas očekivalo da predložimo rješenja, dok smo mi tu došli kako bi nam se reklo koja su. Mi i s dvije liječnice ostajemo na stanju na kojem smo bili prije tri tjedna, da ne spominjemo one koji uskoro idu u mirovinu. Važno je ipak da je komunikacija uspostavljena, zahvaljujem građanima koji su se odazvali prosvjedu i dali nam priliku da postavimo pitanja na najvišoj razini, rekla je Maja Grgurić Srzentić iz Građanske inicijative „A tko je moj liječnik"