Jučerašnji sastanak oko problema primarne pedijatrijske zaštite djece u Zadru nakon prosvjeda roditelja imao je politički karakter.

Župana Božidar Longin i pročelnik Marko Kolega najavili su tužbu protiv onih koji iz Zadra odvode liječnike nakon što im Dom zdravlja plati specijalizaciju.
I to upravo nakon što je Ustavni sud dao pravo na rad 30-ici liječnika iz OB Pula koji su tužili zbog ništetnosti ugovora o specijalizaciji kojim se nameću peneli za taj kako je u javnosti poznat „robovlasnički odnos".

Hoće li zadarski župan tužiti Europsku uniju koja daje novac za specijalizacije kako bi gotove liječnika iz Hrvatske mogli zapošljavati na bolje plaćenim poslovima po zapadnoeuropskim zemljama. Upravo su tako plaćene specijalizacije pedijatrije dobile dvije liječnica od Doma zdravlja u Zadru One su bile jedine kandidatkinje na natječaj prije pet godine. Jedna od njih je završila specijalizaciju u lipnju i zaposlila se u Domu zdravlja Split.

Pitanje odštete od 250 tisuća kuna i dalje visi. Tehnički taj iznos se preko Doma zdravlja uplaćuje na račun Državnog proračuna.

Nova pedijatrica je u Splitu ostala u sustavu primarne zdravstvene zaštite zbog čega je tražila suglasnost ministra Vili Beroša. Ali ju je nije dobila a niti joj je odbijena suglasnost. Zašto bi ministar zdravstva stavio potpis pod loš sustav kojeg Beroš nikako da promijeni. Druga liječnica također je vezana za Split i zbog porodiljinog još nije postala specijalistica pedijatrije. Kada to postane i ona će otići u Split u što nema nikakve sumnje.

Kako će Zadar privući mlade liječnike za specijalizaciju iz pedijatrije kada se na nedavni natječaj za dva mjesta u zadarskoj bolnici nitko nije javio.  Tu leži problem koji se može nazvati sistemskom greškom koju treba rješavati u zadarskim zdravstvenim ustanovama.

Najstariji aktivni pedijatar u Hrvatskoj, dr. Damir Letinić vratio se poslu kao jedini dječji doktor u Domu zdravlja i radi taj posao na četiri sata. Dr. Nevena Švorinić od ovog tjedna više nije zaposlena u toj županijskoj ustanovi. U mreži koja je popunjena sa 8 od 14 mjesta, ostalo su pedijatri - privatnici a ne koncesionari kao što ih neki još nazivaju. Privatnici rade u svojim ambulantama ili su u zakupu kod Doma zdravlja i mogu imati ugovor s HZZO. Ili mogu isključivo naplaćivati svoje usluge.

Dakle, nije istina da su roditelji u Zadru ostali bez pedijatara u primarnoj zaštiti ali je točno da su neki od njih ostali bez svojih pedijatara kod kojih su bili upisani.
Kulminacija problema s manjkom pedijatra dogodila se zbog traženja županijskog pročelnika za zdravstvo da oni dežuraju vikendom i to u krugu bolnice kako bi odmorili bolničke pedijatre od kojih su neki zauzeti i na porodima, a drugi na odjelima. I nema ih puno. Tako je govorio Marko Kolega, liječnika po diplomi.

I naravno da se problem neće riješiti preko noći niti na način koji je jučer nuđen organiziranim roditeljima na sastanku u Županiji.

Sve su oči uprte u liječnicu koja treba krajem rujna položiti pedijatrijski ispit. Ona je već iskazala namjeru otići u bolnički sustava i tko joj može zabraniti ustavno pravo na rad. Možda joj stimulacija od 1000 eura koju nudi pročelnik Kolega za vikend dežurstvo u bolničkom krugu, bude mamac za useljenje u jednu od šest novih ambulanti u Poliklinici.