Silba je prijepodne bila stjecište svih državnih službi i lokalne vlasti koja se odazvala PU zadarskoj na otvaranju policijskog ureda.

Najbolji je to doprinos  sigurnosti zajednici za Dan policije, premda je načelnik PU zadarske Anton Dražina na kraju svog sadržajnog govora poručio okupljenima: neka vas čuva dragi Bog.

Policija se vratila na Silbu, najudaljeniji zadarski otok nakon punih 9 godina zahvaljujući novom ustroju Postaje pomorske i aerodromske policije te inicijativi MO Silba i Potrošačko uslužnoj zadruzi. Iz PU zadarske darove su stoga uručili Dijani Klanac i Saši Lukiću. Zaslužili su s obzirom na činjenice koje je iznio načelnik Dražina na maloj svečanosti ispred uređenog područnog ureda na kućnom broju 271.

- 30. ožujka ove godine započeta je komunikacija sa Mjesnim odborom i Potrošačko uslužnom zadrugom sa Silbe,

- 23. svibnja je potpisan ugovor o donaciji od strane Ministra unutarnjih poslova, gospodina Davora Božinovića i Potrošačko uslužne zadruge,

A 18. rujna zadruga izvješćuje; radovi gotovi!

Iako je to za naše prilike podvig, načelnik PU zadarske nije propustio istaknuti kako su rukovoditelji i on osobno bili iznenađeni, voljom, brižnošću i entuzijazmom sa Silbe. 

Na proslavu su došli i s obližnjih otoka. Načelnik Dražina je iznio podatke prema kojim je broj kaznenih djela na zadarskim otocima, osim na Pagu i Viru u porastu.

- U prošloj godini ukupno je bilo 34 prekršaja, a u prvih osam mjeseci ove godine 147. Da dobro ste čuli, više od četiri puta prekršaja i preko 50% više kaznenih djela. Ako bi brojkama iz prekršajne strukture pribrojili i prekršaje iz cestovnog prometa i glisiranja na moru unutar 300 metara od obale brojke bi bile daleko veće, naveo je Dražina pripisujući tu upravo velikoj prisutnosti policije na otocima od ove godine.

- Nećemo umišljati da smo nepogrešivi i da smo napravili sve što i kako treba; grešaka je bilo i biti će ih, naravno da nam je činiti sve da ih bude što manje. I nećemo zanemariti nezadovoljstvo koje čujemo i pročitamo na račun našeg rada. Jako je bitna objektivna kritika i propitkivanje našeg rada, poručio je Dražina sa Silbe povodom otvaranja policijskog ured koji će se koristi tijekom cijele godine za obavljanje svih poslova temeljne policije, kompenzacijskih mjera na schengenskom prostoru te poslova kriminalističke policije.

 

Romano Landeka i Dijana Klanac otvaraju područni ured na Silbi

Policija, prema riječima predsjednice MO, nužna je na Silbi koja ima 1 200 kuća i zabranu korištenja auta, ljeti do osam tisuća stanovnika, nautičare i zaštićena morska područja te sve više stranaca koji kupuju ili grade kuće na Silbi. 

Dijana Klanac je zajedno s načelnikom Postaje pomorske i aerodromske policije, Romanom Landekom otvorila uređeni područni ured Postaje pomorske i aerodromske policije na najudaljenijem zadarskom otoku. Antun Dražina je Silbu nazvao vratima Dalmacije.