U usporedbi sa prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine sve je u porastu, kazao je Anton Dražina načelnik PU zadarske jučer na Silbi.

Tamo je svečano otvoren područni ured Postaje pomorske i aerodromske policije, bio središnji događaj proslave Dana policije i zaštitnika sv. Mihovila, što je 29. rujna.
Zadarska policija lani je u prvih osam mjeseci zabilježila 2045 a ove godine 2311 kaznenih djela što je povećanje za 13 posto. Do povećanja u strukturi kaznenih djela došlo je najviše u domeni općeg kriminaliteta, kriminaliteta droga i organiziranog kriminaliteta, ustvrdio je načelnik Dražina.

Kažnjivih radnji u domeni prekršaja u javnom redu i miru sa 416 prošle godine, ove godine je poraslo na 440 što je povećanje za približno šest posto. Načelnik Dražina je uvjern kako je policija položila ispit sigurnosti tijekom tri ljetna mjeseca. Policija je i ovo ljeto bila uposlena na velikom broju događaja; od nasilja u obitelji, krađa, uništavanja privatne i državne imovine, nereda, nemira i tučnjava na javnim mjestima, zlouporabe opojnih droga, kršenja propisa iz sigurnosti cestovnog i pomorskog prometa, dodao je Dražina.

Zadarski župan Božidar Longin jučer je Silbi rekao kako je sigurnost "brend  naše regije" jer svi ispitani turisti to ističu.

Policija je najviše posla imala u prometu.
Prekršaja u cestovnom prometu sa 22 443 prošle godine, ove godine se brojka u prvih osam mjeseci penje na 27 528 što je statistički 22, 7 posto više. I prometnih nesreća je više. Lani ih je bilo 1463, a ove godine je izazvano 1518 nesreća u prometu, što je 4 posto više.

Nažalost u tim prometnim nesrećama izgubljeno je sedam života naveo je Dražina podatak kojem treba dodati i osmi tragični smrtni ishod. Nakon što je udario autom u stup, 15-godišnjak iz Škabrnje preminuo je nakon 7 dana u zadarskoj bolnici..