Policijski službenici Postaje granične policije Gračac proveli su kriminalističko istraživanje nad državljaninom Italije u dobi od 24 godine, kojeg se sumnjiči za kazneno djelo Protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Naime, provodeći zadaće zaštite državne granice policijski službenici su u utorak, 26. travnja, oko 12.55 sati zaustavili osobni automobil talijanskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 24-godišnji vozač.
Kontrolom je utvrđeno da se u automobilu nalaze tri putnika, strana državljanina, za koje se sumnja da su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

Vozač je uhićen te je kriminalističkim istraživanjem nad njim utvrđena sumnja kako je, po prethodnom dogovoru iz koristoljublja prevozio strane državljane koji su na nezakonit način ušli u Republiku Hrvatsku i omogućio im daljnje protuzakonito kretanje u prostoru Europske unije.

Tijekom policijskog postupanja strani su državljani izrazili namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u RH.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, protiv 24-godišnjeg talijanskog državljanina je podnesena kaznena prijava zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.