Roditelji djece u OŠ Zadarski otoci nisu zadovoljni načinom na koji se njihovoj djeci daje marenda na koju imaju pravo. Jedna od majki čak je i pokrenula online peticiju, koju je do sada potpisalo stotinjak roditelja, s traženjem da se ukine švedski stol i uvede pravična raspodjela marendi po razredima.

- Smisao inicijative Pravo svakog djeteta na školski obrok je bila da djeca dobiju jedan besplatan obrok, bez udjela roditeljskih davanja. Koliko god dobre namjere bile, praksa je pokazala da veći dio djece naše škole taj obrok ne konzumira. Unatoč švedskom stolu, djeca nose obroke od kuće ili uzimaju džeparac, kako bi kupili marendu u trgovini.

Ne ulazeći u opravdanost dječjih argumenata (npr. druga djeca uzmu tri sendviča, pa višak vrate, druga djeca sve diraju prstima, kad je nešto dobro dok dođemo na red sve bude razgrabljeno, itd.), mi roditelji u dobroj namjeri raspodjelu obroka po razredima i predlažemo da razredni redari 5 minuta prije kraja školskog sata, nakon kojeg im slijedi školski odmor, preuzmu u kuhinji košare za svoj razred, odnesu ih u razred i podijele kolegama, stoji u peticiji.

Postojeći način podjele marendi kritizirali su i drugi roditelji, pa tako navode kako njihova djeca ne koriste marendu zbog nehigijenskih uvjeta uzrokovanih ponašanjem ostale djece - uzmu nekoliko sendviča ili kolača koje vraćaju, gađaju se hranom, čak i namjerno dodiruju hranu kako je drugi ne bi uzeli.

- Manja djeca ne mogu se izboriti za sebe pokraj veće djece. Većinom marenda bude već razgrabljena, neka djeca su malo i gadljiva jer vide kako se ta hrana dira rukama, pipa, probava, a neki su veći pa uzmu i tri marende, navodi jedan roditelj.

Komentar situacije nastojali smo dobiti od ravnatelja škole Denisa Barića, ali on je ovih dana odsutan iz škole.