Pri kraju su radovi na čišćenju retencijskog bazena kod Sfinge. Neugodan miris koji se i inače širi ovim područjem ovih dana je još intenzivnije, jer se ustajali kamen prekapa i kamionima odvozi iz bazena. Iako taj „miris" neodoljivo podsjeća na kanalizacijski, ispitivanja su pokazala da u vodi nema fekalnih ostataka, osim u eventualno zanemarivim količinama, te se radi o isparavanju ustajale oborinske vode.

- Po onome što smo do sad vidjeli nakon što smo očistili pola bazena, u njemu je oko 500 tona pješčenjaka. Čišćenjem će se smanjiti negativni mirisi jer ćemo izbjeći mogućnost da pješčenjak ostane na suhome za većih oseka, kada je on najintenzivniji. Ovime smo taj problem riješili na jedno duže vrijeme, barem 6-7 godina dok se pješčenjak ponovno ne prikupi u bazenu, kaže direktor Odvodnje Grgo Peronja.

Za one koji ne znaju, retencijski bazen ima ulogu čuvara obalnog prostora kod sfinge. Kada se pješčenjak ne bi u njemu zadržavao, brzo bi zatrpao uvalu na Trpimirovoj obali. Zbog toga će on ostati na tom mjestu i nakon gradnje Kolektora visoke zone, koji će oborinsku vodu izbacivati kroz cijev tristotinjak metara od obale.

- Dotok pješčenjaka zasigurno će se smanjiti njegovom gradnjom, no za to će trebati pričekati još nekoliko godina, kaže Peronja.