Po izboru portala Nautička patrola, koji s puno entuzijazma, strasti i profesionalnog novinarskog i jedriličarskog iskustva vodi “morski vuk” Mladen Gerovac, Olive Island Marini u Sutomišćici dodijeljeno je priznanje “Moja najdraža marina”, objavili su Naši školji.
Direktoru i glavnom menadžeru marine Toniju Antišinu priznanje je prošli tjedan uručio upravo glavni urednik i osnivač portala Mladen Gerovac koji se prisjeća dana kada je prvi put posjetio marinu i upoznao Antišina.
-U 5. mjesecu 2023. navršilo se 10 godina otkako je Toni Antišin glavni menadžer Olive Island marine. Toliko traje i naše poznanstvo i naše prijateljstvo. S Tonijem ne možeš ne biti prijatelj. Otvoren je, razložan, susretljiv, informiran, stručan, poduzetan, ugodan i pouzdan. To su prije deset godina odmah prepoznali Hana i Peter Dermota, novi vlasnici ove, po njihovoj zamisli prelijepo uređene marine. Pa su mladom 23-godišnjem Toniju, koji je tada tek završio fakultet turističkog managementa u Opatiji, ali je već imao i 11-godišnje iskustvo rada na raznim poslovima u turizmu, povjerili čelno mjesto svoje nove marine – posao glavnog menadžera. Toni Antišin postao je najmlađi direktor marine u Hrvatskoj.
U proteklih 10 godina, pripovijeda dalje Gerovac, redovito smo se susretali. Olive Island Marina uvijek je bila u vrhu. Bili su to razlozi za druženja, jer uvijek te posebno privlače ugodni ljudi i lijepe sredine. Godine 2018. imali smo poseban razlog za susret. Nautičari su najvišim ocjenama u anketnom upitniku Nautičke patrole Olive Island Marini priskrbili i najviše priznanje u hrvatskoj nautici i hrvatskom nautičkom turizmu – Zlatno sidro Nautičke patrole.
Gostima je Olive Island u 2022. bila najdraža marina
A sada evo novog razloga za susret. U online anketi Nautičke patrole za 2022. godinu kao odgovor na pitanje – u kojoj se hrvatskoj marini osjećaju najugodnije, najviše gostiju 60 hrvatskih marina upisalo je ime Olive Island Marine. Pojedini anketirani nautičari tome su dodali i obrazloženja.
Evo nekih:
Austrija, vlasnik broda, 9 godina plovi u Hrvatskoj: „Veoma lijepa, ugodna, tiha i čista marina.”
Njemačka, vlasnik broda, 24 godine plovi u Hrvatskoj: „Najčišća, najodržavanija marina s prekrasnim cvjetnim gredicama i super prijateljskim osobljem i vlasnicima.”
Austrija, skiper u čarteru,17 godina plovi u Hrvatskoj: „Ovo je i meni i mojim gostima najljepša i najdraža marina u Jadranu.”
Mađarska, vlasnik broda, 5 godina plovi u Hrvatskoj: „U ovoj se marini osjećam najugodnije. Sve je vrlo čisto, tuševi i toaleti su fenomenalni.”
Hrvatska, vlasnik broda, često plovi u Hrvatskoj, brod je na stalnom vezu u marini u Zadru: „Sve je super, posebno ugostiteljska ponuda, blizina plaže, bazen.”
Njemačka, vlasnik broda: „Od 2006. smo u Olive Island Marini, ovdje se osjećamo veoma dobro. Odličan ugođaj i dobra veličina marine za kontakt s drugim nautičarima.”
Češka, vlasnik broda: „Olive Island mi je najugodnija marina.”
Hrvatska, vlasnik broda: „Sjajna usluga, ljubazno osoblje.”
Austrija, vlasnik broda na stalnom vezu u marini Olive Island: „Jako čisto, dobra usluga, dobra hrana, prekrasna botanika …”
Direktor marine, Toni Antišin primio je na obnovljenoj zadarskoj rivi uz novi svjetionik to izuzetno priznanje nautičara. Bila je to i nova prigoda za razgovor o marini, sezoni, planovima …
Kako je prošla ova sezona u marini Olive Island?
– Ovu sezonu odradili smo dobro, premda s nešto nižim brojkama nego prethodnu 2022. Dok se u 2022. slobodno trošilo, bila je idealna situacija i mislim da smo svi u nautici imali maksimalne brojke. Ove je godine inflacija učinila svoje, porasli su troškovi poslovanja, poskupjeli su vezovi. Klijenti su izražavali nezadovoljstvo koliko je to u nekom kratkom vremenu sve otišlo gore. Ove godine smo digli cijenu veza 10 posto, ali imali smo trend podizanja cijena već posljednjih par godina, tako da je ljudima već pomalo i dosta da ih svake godine dočeka nekakvo novo povećanje. Voljeli bismo da to stane i da se osjeti nekakva sigurnost. Ali uvijek je izazov što će se događati sutra s troškovima poslovanja, a ponajviše tu mislim na cijenu struje koja je još pod subvencijom i koja je otišla jako puno gore. To se podiglo sa 48 lipa na 4,15 kuna. A mi potrošimo oko 450.000 kilovata. To su ogromne razlike.
Najveća je potrošnja i kod vas i u drugim marinama ljeti kad klime rade, jer ljetne vrućine su veoma visoke, marine su osvijetljene, sve radi punom parom … Bez obzira na rast cijena, gosti su ipak zadovoljni s ovom marinom, daju joj redovno visoke ocjene.
– Mislim da su gosti bili i ove sezone zadovoljni i da smo uspjeli ponuditi kvalitetu kao i dosad. U nekom segmentu falilo nam je čarteraša i tranzita, pogotovo u predsezoni. Šesti je mjesec bio malo hladniji i nestabilniji, ali je deveti mjesec bio stabilan i topao, pa evo i sad je toplo. Do neki dan je more bilo 22 stupnja, danas je 21 stupanj. Posezona se produžila, pa se generalno gledano sve poravnalo i mislim da možemo svi u nautici biti zadovoljni ovom sezonom.
Kako ćete se nositi s visokim cijenama?
– Mišljenja sam da cijene ipak u budućnosti neće biti problem ako zadržimo standard, koji se uvijek može podizati. Inače, naša marina je puna, gosti su kvalitetni, brodovi su novijih godišta, tako da je sve stvarno dobro posloženo. Trudimo se napraviti obiteljsku atmosferu, da se ljudi osjećaju kao kod kuće, da tu vole boraviti i da ovdje provode vrijeme. Imamo dosta dodatnih sadržaja kao što su bazen, bar s terasom i pogledom na more, jednu plažu gdje gosti imaju svoj mir, dječje igralište … Puno je prostora za kućne ljubimce, što je danas trend, a mi smo stvarno pet friendly. Zato ljudi kod nas borave duži period. Tranzitni gost koji dođe na planiranu jednu noć ostane dvije, tri noći. Pogotovo ljudi s djecom. Već od 9 sati ujutro dođu na vez da bi proveli cijeli dan u marini, što je možda nekom nezamislivo, jer – imaš brod za ploviti okolo. Ali ljudima je tu ugodno, djeca su sigurna na bazenu, svi se dobro osjećaju u restoranu … Uživaju.
Kako se snalazite s radnom snagom?
– Naši su zaposlenici uglavnom domaći ljudi s Ugljana i iz Zadra. Tijekom sezone imali smo nekoliko momaka iz Slavonije, isto tako vrhunskih. Obiteljski su povezani s Ugljanom i sa Zadrom pa kombiniraju – ljeti tu, zimi u Slavoniji. Što se tiče stranaca, od ukupno 40 zaposlenih imali smo samo dvije spremačice iz Ukrajine. Bitan faktor u našem nastojanju da ostanemo na današnjoj kvaliteti je i to da motiviramo naše domaće ljude da ostanu tu raditi. Jer djelatnici su nešto najbitnije. Možete imati uložene milijarde, ali ako to ne diše nekakvim domaćim duhom… Jedan od bitnijih faktora moga posla je posvećenost tome da se ti domaći ljudi kod nas zadrže. Uvijek im kažem: „Nemojte dolaziti na posao u grču i da vam to bude nekakva tlaka, nemojte stvari držati za sebe, ako ste s nečim nezadovoljni ili ako vam nešto smeta – moja vrata su vam uvijek otvorena.” Po mom mišljenju, otvorenost prema zaposlenicima je najbitnija, tako da se ne boje doći i reći, i da kao manager nisi neki tip poslovođe koji se boji otići među njih.
Restoran je jako dobar, dio je marine i nikad ga niste dali u najam.
– Restoran je pod marinom, što smatram da je bitan faktor u samoj marini. Svi vole doći na dobru klopu, pogotovo kad je riječ o tranzitnom gostu. Jer ako ćete negdje doći i potrošiti vrijeme, tu spiza mora biti dobra. Jednostavno mora vas i taj dio privući. A kakvi su nautičari, svi pričaju međusobno kad se negdje vežu: „Gdje si bio, što si jeo”. Ne treba vam tu nikakav marketing, samo budite dobri na svom terenu. Nismo velika zemlja, nemamo puno marina, pa kad oni ćakulaju tu na našem arhipelagu, svatko će reći drugima gdje mu je bilo najbolje. Zaista imamo izvrstan restoran za sve ukuse – i za nekoga tko želi pojesti dobru ribu, i za obitelj s malom djecom koje žele pizzu ili paštu. Često nam znaju doći naši stalni gosti na godišnjem vezu s vlastitim željom za ručak ili večeru, tako da naš meni nastaje i u suradnji s gostima.
No, ovo priznanje Nautičke patrole “Moja najdraža marina”, što smo ga upravo predali Toniju, dokaz je da nautičari ne „ćakulaju o tome gdje im je najbolje samo na ovom arhipelagu”, već i u ostalim marinama, na cijelom Jadranu. Zato još jednom naše čestitke na ovom visokom priznanju nautičara Olive Island Marini.