U Općoj bolnici Zadar uspješno su instalirana dva ultrazvučna uređaja linije Arietta japanskog proizvođača FujiFilm.

Arietta 650 Deep Insight; dijagnostički i intraoperacijski UZV s pripadajućim sondama, dobrodošao je novi uređaj na Odjel kirurgije Opće bolnice Zadar. U konfiguraciji s abdominalnom, linearnom i dvije intraoperativne sonde omogućuje uvid u najsitnije detalje za jednostavnije, brže i preciznije navođenje pri kirurškim intervencijama. U odnosu na do sada dostupne modele ultrazvučnih uređaja, ovaj posjeduje i najnoviji softver. On je baziran na umjetnoj inteligenciji, pa i dublje strukture prikazuje mnogo preciznije.

Intraoperativni ultrazvuk Arietta 650DI omogućuje dinamični modalitet oslikavanja koji pruža važne informacije kirurgu u stvarnom vremenu, za vrijeme trajanja operacije. Uređaj omogućuje lokalizaciju i jasno konturiranje tumora i lezija. To podrazumijeva preciznije odstranjivanje dijelova tkiva i izbjegavanje oštećenja krvnih žila i neželjenih regija. Pročelnik Službe za kirurgiju, izv.prof.dr.sc.Ivan Bačić, dr.med., kaže kako je ovaj najsuvremeniji uređaj u upotrebi svakodnevno te im prvenstveno pomaže u lociranju promjena u kirurgiji dojke i jetri.

Uređaj visoke klase Arietta 750 instaliran je na Odjelu za ginekologiju. U konfiguraciji s transvaginalnom i abdominalnom sondom omogućuje preciznu ginekološku i opstetricijsku dijagnostiku. Arietta 750 predstavlja uređaj najnovije generacije koji sa svojih preko 4.5 milijuna kanala za obradu signala omogućuje superiornu dijagnostičku sliku i najsitnijih detalja.

Ukupna vrijednost oba uređaja je 219.958,75 eura. Sredstva za nabavku je osiguralo Ministarstvo zdravstva.