U novoj akciji USKOK-a i PNUSKOK-a uhićene su dvije osobe za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela, javlja N1.

Navedene radnje provode se na području Zadra i Zagreba u odnosu dvije osobe za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela, kažu iz USKOK-a.

Nakon ispitivanja osumnjičenika USKOK će donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.

N1 neslužbeno doznaje da je riječ o kaznenim djelima povezanima sa Sveučilištem u Zadru. Od izvora u Zadru, N1 doznaje kako je jedna osoba uhićena u Zadru, a jedna u Zagrebu.

Jutarnji list je objavio kako se radi o bivšoj rektorici kod koje je posredovala bivša državna tajnica za jednog zagrebačkog poduzetnika. Neslužbeno je objavljeno kako se radi o poslu gradnje studentskog doma s menzom i natječaja koji je riješen nakon što je gradonačelnik Branko Dukić dao još šest miljuna kuna iz proračuna na rok od tri godine.

Prof. Dijana Vican je odlukom Senata na slobodnoj studijskoj godini.

Te 2019. godine, naš portal je pratio natječaj za izvođenje radova na studenstkom domu i menzi, financiran iz EU fondova. Natječaj je bio na čekanju četiri mjeseca nakon otvaranja ponude. U kolovozu 2019. smo objavili:

Nekoliko sati nakon naše objave, Sveučilište u Zadru danas je konačno donijelo odluku o izboru izvođača radova na dugoočekivanoj izgradnji studentske menze sa studentskim paviljonima i kolnim prilazom na lokaciji Novog kampusa.

Nakon postupka pregleda i ocjena sedam pristiglih ponuda, svih redom većih od procjene vrijednosti radova, odlučeno je kako će gradnju izvesti Projektgradnja iz Gornje Vrbe čiji je direktor Miljenko Zovko. Riječ je o tvrtki u vlasništvu Fortenova grupe, nasljednice Agrokora.

Njihova ponuda za izgradnju menze i doma u Zadru iznosi 64.8 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 81 milijun kuna s PDV-om, što je za čak 20.2 milijuna kuna veće od procjene vrijednosti s PDV-om. Iznos je to koji premašuje dogovorenu cifru od ukupno 74.4 milijuna kuna koje je za ovaj projekt osigurano kroz EU fondove (bespovratna 67.4 milijuna kuna) i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Sa zadarskog sveučilišta ističu kako u vrijeme izrade i predaje projektne dokumentacije nisu mogli predvidjeti rast cijena na tržištu građevinskog sektora te da su dužni ishoditi suglasnost za preuzimanje financijskih obveza Ministarstva kako bi ova milijunska razlika bila podmirena.

Ponuda Projektgradnje nije bila najniža, ali je u dugotrajnom postupku pregleda i ocjene odbačena ona niža koju je priložio Graditelj svratišta, objavljeno je u teksu portala 057info. Zadarska priča vodi prema Graditelju svratišta u čijem je stanu kako Jutranji doznaje  Josipa Rimac stanovala u Zagrebu.

Zbog čega je Graditelj svratišta odustao od posla sa Sveučilištem 2019. godine, s obzirom na to da su se sustavno javljali na natječaje u Zadru, do nedavnog za gradnju vrtića u Bibinjama?