Akcija mladih, potaknuta situacijom u kojoj se našla Udruga Svjetlo Zadar, održala je jučer konferenciju za medije na kojoj je još jednom apelirala na probleme vezane uz otvaranje Centra za mlade. Vijećnik Ante Rubeša obećao je da će na Gradskom vijeću podržati prijedlog za osnivanje ustanove koja će upravljati Centrom ako osiguraju prostor za udruge socijale.

- Insistiramo i tražimo od gradske vlasti osnivanje ustanove i da raspiše natječaj za ravnatelja i tu točku donese na Gradsko vijeće koju ćemo mi podržati. Dakle, da gradska vlast predloži upravu koja će biti odgovorna za upravljanje ovim objektom, a da osnuje Izvršni odbor koje bi bio koncipiran od svih udruga koje će biti budući korisnici ovog centra. Taj izvršni odbor bi trebao biti meritoran za program koji se obavlja u centru, naveo je vijećnik AM, Ante Rubeša.

On je otkrio kako su prije dva tjedna bili na sastanku s pročelnikom Ćurkovićem.

- Upitali smo ga zašto nije objavljen preliminarni poziv udrugama da vidimo koji bi to bili korisnici u gradu Zadru, Mi smo, nažalost, svjesni činjenice da je ta scena koja bi trebala biti u tom prostoru uništena i to u onom trenu kad je izbačena iz DHM-a i iz centra grada, iz kruga Sveučilišta, iz srednjih škola. Ovo što smo vidjeli na javnoj raspravi, to su nekakve umjetne organizacije, osim ove nezavisne scene kao što je gospođa Petrovski i dramske skupine u gradu, dodao je Rubeša, iznoseći prijedlog da budući naziv centra bude Centar inkluzije.

- To bi bilo mjesto inkluzije, znači da bismo imali kulturne udruge, a u drugoj zgradi koja je sada derutna, ali u budućnosti tamo bi se mogle smjestiti udruge s područja zdravstva i socijalne skrbi. Na taj način bi radili svi sektori zajedno i to bi bila jedinstvena situacija u Hrvatskoj, zaključio je Rubeša koji je zajedno s vijećnikom Rokom Tadinom demonstrirao prijedlog na licu mjesta.