Bivši HDZ-ov ministar Božidar Kalmeta sjest će, u četvrtak 23. studenoga, pred zagrebački Županijski sud gdje će mu se ponovno suditi za krak afere Fimi media te dio afere HAC - Remorker, javlja N1.

Do ponovnog suđenja doći će nakon što je Vrhovni sud u rujnu prošle godine ukinuo nepravomoćnu oslobađajuću presudu Kalmeti, koji je bio optužen da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović rekao je kako će obrana ostati pri svojem ranijem stavu da ne postoje dokazi za Uskokove optužbe. "Neoslobađajući dio optužnice, koji nije potvrđen odlukom Vrhovnog suda, ide u prilog da smo u pravu. Ulazimo u suđenje s optimizmom i u vjeri da će Kalmeta biti oslobođen za preostali dio optužbi", kazao je Vilajtović.

Prvostupanjski sud je suprotno tvrdnjama iz Uskokove optužnice zaključio da Kalmeta nije organizirao grupu za izvlačenje novca u kojoj je uz njega i trojicu nepravomoćno osuđenih, bio i oslobođeni državni tajnik Zdravko Livaković. Kalmeta je bio oslobođen i za dio optužnice prema kojoj je Ministarstvo prometa kojem je bio na čelu oštetio za 600 tisuća kuna narudžbom promotivnog filma "Prometna renesansa Hrvatske", od marketinške agencije Fimi media. Osim toga, Kalmeti će se opet suditi vezano i za optužbe za izvlačenje novca na izgradnji tzv. Kalmetine i luke Gaženice, a u tom dijelu će na optuženičku klupu ponovno sjesti Stjepko Boban, Milivoj Mikulić i Sandro Vukelić.

Bivši ministar i dugogodišnji zadarski gradonačelnik je od početka odbacivao optužbe i tvrdio da je žrtva političkog progona.