Zadar ima priliku za jednu novu vizuru ulaza u Grad s morske strane. Između Maraske koja se pretvara u luksuzni hotel i jedne od najljepših zgrada moderne arhitekture, nudi se stambeno rješenje proizašlo iz zagrebačkog studija 3LHD.

Na istom mjestu na kojem se godinama „prodavala" palača Zadra, arhitektonsko rješenje Nikole Bašića i planirale zgrade nepripadajućeg „AbuDhabi" dizajna kojeg je ponudio arhitekt Viktor Udženija, a kolege mu iz Zadra prepoznale „bubrege", nudi se tzv. zelena arhitektura.

Palača Zadra koja se nikada nije počela graditi, a zemljište nekadašnje tvornice pašte, Adriana projekt, prodan je turskom Dogusu prije 10-ak godina.

Nju bi, istina, trebali ocjenjivati stručnjaci, ali se iz onog što je predočeno javnosti, idejno rješenje stambenog bloka izgleda kao spoj između zaštićenog dijela zgrada Maraske iz 19. stoljeća i upravne zgrada Tankerkomerca iz 20. stoljeća.

Lokacija je više nego atraktivna i za javnost jako osjetljiva.

Ali je došlo vrijeme da se Zadar koji doživljava gradnju konfekcijskom arhitekturom uz Ulicu Nikole Tesele, na području obje zone Vitrenjaka, izdigne iz jednoličnog izgleda stambenih zgrada koje su nasumce grade po zapadnom dijelu grada.

.

Prema važećem DPU Maraska, stambena gradnja imala bi oblik bubrega uz komercijalni centar od kojeg se odustalo jer nije riješena koncesije za marinu

Nakon što su još 2021. godine uputili pismo namjere za IV. izmjena Detaljnog plana uređenja centralnih funkcija Maraske, sada bi se odluka o njihovoj izradi trebala donijeti na sjednici Gradskog vijeća u srijedu. Mogu li vijećnici tom odlukom uvjetovati neke svoje želje i poglede na urbanizam, pokazat će se u raspravi o toj odluci. Daleko važnija je sama rasprava o predloženim izmjenama DPU u sklopu koje se može utjecati u skladu s Prostornim planom Grada Zadra.

Najnovije rješenje za izmjene DPU-a ima najveću urbanističku kvalitetu

U obuhvatu tog plana ostaje javni interes kroz Maraska park koji se ne dira, a uz koji bi Zadar trebao dobiti prvi hotel s pet zvjezdica koji će biti dio Hyatt brenda. Investitor je isti - Zadar resort, kako se naziva projekt firma koju su kupili turski investitori. Oni su, kao što je poznato u doba krize, prodali gotovo sve u Hrvatskoj osim projekta Maraska.

Turska Dogus grupa prije toga se dokazala se gradnjom hotela Mandalina u Šibeniku, konačnim uređenjem Marina Dalmacija kao i Marine Borik. Vlasnik te grupacije Ferit Faik Sahenk, kupio je i uredio vilu Bugatti kao povijesni biser uz Trpimirovu obalu.