Pročelnik Marko Kolega pisano je odgovorio na upit županijskog vijećnika Ivice Žuvele, koji je na prošloj sjednici naveo popis liječnika koji su napustili javni sektor, pitajući župana Longina i pročelnika gdje su sad.

- Ante Anić, Ivan Škifić, Marina Škifić, Ana Bašić, Silvijo Bašić, Sandra Bašić Kinda, Emil Kinda, Krešo Ivanac, Monika Aćimović, Marija Krpina, Dora Perinčić, ovo je sve onako što mi je palo na pamet, na brzinu u tri minute. Dakle, to su sve zadarska dica i mahom zadarski liječnici i mahom vrhunski zadarski liječnici. Gdje su oni danas, to je pitanje županu? A ima i nastavak, kolega koji su glavom bez obzira pobjegli iz županijskih ustanova u privatni sektor: Vanja Troskot Biloglav, Zoran Kranjčec, Vedran Basioli, Maja Grgec, Damir Kasap, Željka Juko Kasap, Ivana Patrk, Ivica Glavan, Robert Perinčić, Ilva Marić, Edita Tadić, Danijela Mitrović, Suzana Perinčić, Ivica Vlatković, Antun Zoran Savić i mogli bi tako još, naveo je Žuvela.

Istaknuo je tada kako je u Zadar namjeravao doći i vrhunski ginekološki kirurg, docent nauka. Po njegovim informacijama u početku je bilo i indikacija da bi mogao početi raditi, ali „od Narodnog trga do Županije je može - prešlo u ne može".

- Mi smo time izgubili vrhunskog operativca koji je htio doći iz Zagreba i kolegicu isto ginekologa u primarnoj. Jednim mahanjem ruke smo izgubili dvoje ginekologa. Vaš kolega, da kažem drug Vrančić je isto mene poslao kao ginekologa na biro. Poanta je da ne možete tako se odnositi prema liječnicima. Ti liječnici nisu robovi. Ti liječnici imaju svi više škole od vas na kraju krajeva. Ja bi volio da je meni moj šef mogao biti eventualno pametniji od mene, stručniji od mene. Svi ti ljudi imaju više škole od Vas gospodine župane, ne možete se tako odnositi prema mojim kolegama i tom kadru općenito i onda se čudite što Vam liječnici odlaze, rekao je Žuvela.

- U odnosu na pitanje Gdje su oni danas?, odgovaram kako je jedan dio otišao raditi u druge sredine, uglavnom Zagreb, jedan dio je otišao u privatnu praksu bilo u Zadru bilo u drugim sredinama. Ovdje želim još jednom istaknuti da nikada u povijesti nije bilo više liječnika i medicinskog osoblja u OB Zadar kao danas. Istina dio liječnika odlazi, ali još više ih dolazi raditi u OB Zadar, odgovorio mu je Kolega.

Također je odgovorio i vijećniku Juri Zubčiću, koji je ustvrdio kako je u sustavu 43 liječnika obiteljske medicine starijih od 60 godina, a kako je u županiji 11 specijalizanata iz obiteljske medicine, za pet godina bit će ih 32 manje.

- Evo još jednog primjera kada županijski vijećnici ne barataju sa dovoljno informacija te zbog toga donose krive i neistinite tvrdnje. Naime da bi se liječnik zaposlio u ordinaciji obiteljske medicine ne mora biti specijalist. Dapače, u pravilu i nije specijalist, već to postane naknadno. Drugim riječima, to što će u idućih 5-10 godina u mirovinu otići 32 liječnika obiteljske medicine, ne moramo imati i toliko specijalizacija. Puno je važnije iznaći način kako mlade ljude privoljeti da se zaposle u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i tamo i ostanu, rekao je Kolega.