Zadarska Udruga ljubitelja vina Vinum u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zadra još od 2017. godine ocjenjuje ponudu jela i pića na zadarskom Adventu. Degustacija pića i hrane na svih 25 kućica zadarskog adventskog sajma održat će se 11. prosinca od 17 sati.
Sedmeročlani ocjenjivački tim podijeljen je u dvije grupe – jedan dio tima ocjenjivat će pića, a drugi dio hranu. Enološki dio tima predvodi Manuela Plohl, osnivačica Udruge Vinum i WSET predavačica, Filip Erceg, predsjednik Udruge Vinum te Ivan Stiblik, organizator Zadar Wine Festivala.
Gastro dio ocjenjivačkog tima predvodi zadarski chef Renato Kraljev, proslavljeni zadarski kuhar i predavač, a tu su i Marko „Kruške i jabuke” Perić, perfekcionistički chef Josip Vrsaljko te fenomenalni chef i slastičar Mario Arbanas. Kategorije pića u kojima se dodjeljuju nagrade su: Najbolje kuhano vino (1.-3. mjesto, Najbolja ponuda pića (1.-3. mjesto) i Najautohtonija ponuda pića (1. mjesto). Kategorija hrane u kojoj će se dodjeljivati nagrade su: Najbolje slano jelo (1.-3. mjesto), Najbolje slatko jelo (1.-3. mjesto) i Najautohtonije jelo (1. mjesto).
Ovogodišnji nagradni fond osvajačima prvih mjesta omogućila je tvrtka Falkensteiner sa svojim daily spa paketima za dvoje u Falkensteiner Hotel & Spa Iadera i Falkensteiner Club Funimation Borik, dok je Turistička zajednica grada Zadra osigurala ostale tri nagrade za dobitnike u bistrou Pjat te restoranima 2ribara i Kornat.
Rezultati ocjenjivanja, odnosno proglašenje najboljih pića i jela ovogodišnjeg zadarskog Adventa te dodjela priznanja održat će se na zadarskom Adventu u 21 sat.