Udruga obrtnika – ceh ugostitelja grada Novalje, Turistička zajednica grada Novalje i Grad Novalja organizatori su hedonističkoga gastronomskog događaja koji će se održati u Novalji, na otoku Pagu, u petak, 26. travnja od 11 sati, u ogradici u novaljskim Škuncinim stanima.
– Tom prilikom ispričat ćemo priču o MarsOvci te zajedno sa svojim vrhunskim ugostiteljima u 12 sati, točno u podne, ponuditi pravi „novaljski ubed“, spravljen od janjetine s bižima, koptrlice, utrobice i tripica. Jela su to s originalnim kuharskim potpisom, pripravljena po autohtonoj, tradicionalnoj recepturi, na način kako su se nekada pripremala. Sada su ponovno pred nama, odoljela svim proteklim vremenima i čekaju neke nove istinske gurmane, poručuju organizatori.
Paška ovca jedna je posebna životinja, posebna ovca, možemo slobodno reći – ovca nad ovcama, MarsOvca, koja je dokazala da se može živjeti na golom kamenu uživajući u posolicom začinjenom mirisnom smilju i aromatičnom bilju te od njega stvoriti najbolji sir na svijetu – paški sir.
Novaljci su stoga svoju ovcu odlučili staviti na tron gdje i pripada te zahvaliti toj skromnoj životinji što ih hrani već stoljećima. Stoga su odlučili gastronomskom manifestacijom MarsOvca prezentirati svoju tradicionalnu gastronomiju za koju je upravo paška ovca itekako zaslužna.
– MarsOvca je svojevrsni hommage Paškoj ovci, otočnoj hraniteljici i težačkom načinu života nanovo ispričan kroz novu gastronomsku kreaciju njezinih proizvoda od mesa, sira, skute, surotve i iznutrica, ističu organizatori ove nove gastro manifestacije koju priređuju Udruga obrtnika – ceh ugostitelja grada Novalje, Turistička zajednica grada Novalje i Grad Novalja.
Ljubitelji autohtone kuhinje moći će gustirati jela koja će pripremati čak 12 poznatih restorana s područja grada Novalje. Na svakom stolu bit će predstavljena Bljac i Mljac jela, ali sva nadasve fina. Sve goste željne novih i drevnih okusa na menijima pojedinih ugostiteljskih objekata u Novalji očekuju tradicionalna i pomalo zaboravljena jela, poput tripica, koprtla, utrobica s kapulon i janjetine na gradele, uz domaće namirnice i priloge od zelja i krumpira te skuta, sir i surotva.