Brati ili ne brati, pitanje je sad. Naravno radi se o maslinama i raspravama koje se vode u javnosti. Ne bih se ja prepirao: rano je rano i dobiješ to, a malo kasnije je onda to, tako nam je u najavi telefonskog razgovora na tu temu rekao maslinar Šime Marcelić, mag. ing. agr.
Ali kada govori kao doc. dr. sc. s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, onda on to zna i objasniti iako ističe kako je teško objediniti znanost, praksu i nova dostignuća u maslinarstvu.
– Vlasnik maslina je taj koji određuje termin berbe, ovisno o tome što želi dobiti od svojih maslina.

Rana berba daje pikantno i gorko ulje sa svježim mirisom maslina, ali i sigurnost da maslina neće biti oštećena od uboda muhe i da će se manje držati u moru, ističe Marcelić.
Uljare nisu za to krive, jer teško je uskladiti berbu i termin za meljavu, pa uvijek nešto ostane što se onda čuva u moru. Takva je tradicija zadržana na otocima gdje je uvijek malo berača, osobito mlađe generacije.
I dok je kvaliteta ulja benefit, nedostatak je, prema riječima Marcelića, ono o čemu se najviše priča, a to je koliko su masline „platile“ u količini dobivenog ulja.

Prinosi, odnosno randmani su niži i mogu se podići za dva do tri posto, dodaje Marcelić. Prednost je što se u ranoj berbi koriste duži dani i što je vrijeme toplije nego li što bude onda kada se kaže „mrtvi dan, skale van”, a to je od 2. studenog.
– Ove se godine može sačekati s berbom bez straha da će doći do otpadanja ploda koji je zdrav, a muha više ne radi. To će značiti i veći postotak randmana. U odnosu na prethodne dvije godine, randman je vraćen na postotak berbe od prije tri godine, podsjeća Šime Marcelić.
– Možemo povezati veći urod s nižim randmanom što se događa kada maslina prerodi, a takva je ova godina, ustvrdio je praktičar i znanstvenik od maslina. Na sintezu ulja u plodu utjecala je velika vrućina kao i nešto niže temperature početkom rujna, dodaje Marcelić.
On napominje i kako je veliki pritisak maslina iz mora. Nakon takvih maslina, one iduće koje to nisu, ipak će u preradi pokupiti miris mora.

Naravno da se pogon za preradu zbog toga neće čistiti.
– Pogon se najbolje očisti kada kroz njega prođu zdrave masline, ustvrdio je Šime Marcelić koji, da se ne zaboravi, i sam posjeduje masline u Preku.
U cijeloj toj priči oko ovogodišnje berbe, najvažnije je da su masline zdrave.

Zašto su svi popizdili za maslinami zadnjih 10g.i boduli i vlaji??i sve više se ganjaju količine..
Zato što je litra 20e,negdi i jače a ove stvari od nauke tzv..od toga ništa.
Isto ka ovaj na kosavicu vuče ulignu kad isto koda vuče 50e…,tako i sa maslinami.
Malo previše ste zagrijali,masu ljudi drži plod u moru i bez problema preradi,ostave sebi koliko triba za doma a ovo ostalo ode,poleti proda se odma,čekaju ljudi baš to.
Normalno moraš biti uredan higijena i more od korenta 20 dan slobodno moru biti u maštelu
I ima uljare koje melju i iz mora…
Kakve nutritivna svojstva je ono izgubilo,ako je more konzervans….ajmo udri lipo vrime je
Ne možeš od tvrdoglavog i k tome g.lupog očekivati pameti…Već je sve rečeno o držanju maslina u moru i štetnosti takvog postupka. A o učestalosti karcinoma unatoč “zdravoj” mediteranskoj prehrani da ne spominjem! Dakle, samo vi nastavite po metodi “naših starih”. O vremenu branja samo ovo: dobro je rekao Konavljanin u komentaru!
Neki voli vrčinu, neki ono ča je u njoj,o tome se ne raspravlja, međutim struka je rekla svoje
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_01_7_173.html
Može li se praviti marmelada od zelenog voća NE!! Može li se praviti salsa id zelenih pomadora NE!!! Ulje od zelenih maslina se može koristiti za šampone i sapune a ne za ljudski želudac!!! Kad trećina maslina potamni to je ulje za ljudsku prehranu!!! To je sva filozofija dragi moji stručnjaci!! Pozdrav iz Konavala♥️
Svaki cigo svoga konja hvali! A to sto ne mozes jesti ribu ako poliješ tom grižom je stvar ukusa. Vlasi ionako ne idu ribu ni blitvu, njima je samo zarada bitna. Boduli žive sa i za maslinu. Toliko o vašem extra djevičanskom i to 100% orkula, sto je najlošije kvaliteta ulja. Od pamtivijeka
Definitivno vlaji prave kvalitetnije ulje od bodula. Dva su razloga potvrđena od znanosti i struke. Što su unutar mediteranske klime masline dalje od mora, veći je raspon temperatura i to pogoduje kvaliteti maslina pa time i ulja. Isti je slučaj i u Italiji, Španjolskoj, Grčkoj… A držanje maslina u moru je nešto što su stari uveli iz potrebe, a ne iz želje jer dok bi sačekali red da ih samelju, propale bi, a more je kakav takav konzervans. Svejedno, dugim držanjem u moru, masline isto oksidiraju, slobodne masne kiseline divljaju i na kraju neki dobiju Castrol. A je, lipo vonja i ukusan je, jer tako su ” radili naši stari”…
Do prvog sniga i leda
Nemam protiv kako tko radi preradu maslina, jer ulje je začin, tako da to djevičansko da je ljekovito prodavalo bi se u ljekarni, međutim nekoga ako voli po starinski preradu, da bere zrele plodove i držati 7- 10 dana u moru nazivati pogrdnim, a da ne govorim da bi neki zabranili ljudima da prerađuju takve plodove podsjeća na koronu kada su ljude zatvarati i prijetili na sve moguće načine, što reći osim Bože daj im pameti.da progledaju.
Sto je covjek rekao u clanku???
Da je dobro i jedno i drugo, ko voli da ga peče u grlu nek melje zelene nezrele masline
Mislim da bi svi kolektivno trebali prestati jesti teletinu ispod peke, janjetinu posebno, jer ima malo više zasićenih masnih kiselina…
Kaže neki “stručnjak” da ulje mora mirisati na pokošenu travu, aloo, travu i da mora biti gorko. Pa čekaj malo, jesu li to masline ili trava? Kad iden ulje onda mora mirisati na ulje, valjda.! Evo, ja ne znam nek mi neko kaže. Znači, definitivno more i to minimum 15 dana, ulje ko duša, miriši, ukusno, mekano moga bi ga onako iz boce piti bez da se zagrcneš.
Pa što tebe muči ako postoji tržište i ljudi koji vole extra djevičansko ulje.ti i dalje radi kako voliš, spusti i ostale da rade kako je njih volja. Ne bi valjalo da smo svi isti. Netko prije pivo, netko vino, netko Coca colu, a o tome se previše ne treba zamarati. Stručnjaci su rekli koje je ulje najzdravije i to je ziher. Ono što neki vole raditi poput njihovih predaka…pa tko im brani, neka rade. Ali ti pretci nisu imali ni aute, ni mobitele, niti struje, pa zašto takvi ne prate život svojih predaka i u ostalim segmentima.
Ajd nek od zelenog grožđa naprave dobro vino, isti kuki…
Neka propadne selo,spašavaj običaj..
Pupić Bakrač je dobija od 100 kila maslina 200 litara uja.Priča mi Rube.
I ja san od 40 panja dobije 4 ekta vina,još san i dobije nagradu na Serbatini
…i da će prodavati po 20€ litru…ako ne i po 22€…;)
Zadnje je da će se prodavati po 25 eur.
40 evra litra pa ti brašo gucaj.Za neuke turiste 70
Nema do maslina iz mora i do žutce! A i ono prvo otoka od rakije isto ne bacati!
Svakome po guštu ali “gust” i bolje ili zdravije nema veze s ovin krajevima….
Žutica da, more ne.
“Ramadani, ramadani, ramadani””” Cudno!!!!!! Sva nauka ne moze me uvjeriti da mi je ljepse gorko ulje. Ulje koristim za gust i okus hrane a ne za ljekove jer od toga nema nista, jednako kao i od svakog bilja. Tu neki benefiti postoje ali to je nesto sto treba koristiti jaaaako dugo i konstantno i jos uvijek ucinci su jaaako mali ali svakako pozitivni. Kada mi je gorko i pece me grlo od ulja, nije mi interesantno i TOCKA
Tako mora biti, mora imati miris trave a ne maslina, mora biti gorko i peći u grlu, to je lijek, moraš se pripitomiti, bereš krajem devetog miseca i zlatna medalja je zagarantirana.
Kad zaliješ blitve ili ribu sa gradela i još pospeš vegetom mmm…
Pa da je bar miris trave, nego je miris mašinskog ulja
U moru
Bracani zive sto godina i sve radu na tom uju
Pustite price
Onda je bolje solju zasoliti vodu a ne u moru,zamislite koliko u morskoj vodi ima živih organizama ,što se s njima dogodi? uginu naravno,prije se tako radilo i točka.
U moru drže oni koji su se oduvik bavili maslinarstvom, boduli, naravno da neće ovaj iz Bruške ići ugrabiti more u Jazine.
U moru drže oni koji ne znaju i oni koji nemaju ekipu za branje,aj ti sad 3 tone maslina u dva dana pa stavi u more,kako?
Slađe je iz mora, a ti koristi gorko ako ti više paše… Jesu li naši didovi brali zelene masline ili zrile?
Jesu li naše babe pravile pekmez od zelenog voća ili zrelog?
Jesu vaše babe imale video pozive 5G sa mobitelima i vozile hibride i aute na struju. Je li led rasvjeta svjetlila vašim babama i jesu li te babe koristile indukcijske ploče za kuhanje? Ne kužim zašto su svemu ne ponašate kao vaše babe?
..kakve veze ima 5G i hibridi sa okusom maslinova ulja?…Glupost.
Pričamo o ulju onda i sad.
Osobno smatram da je bolje didovo ulje od zrelih maslina,nego ovo moje danas od zelenih maslina,koje se čuje na travu.
…a “struka” je rekla i da je panceta opasna za kolesterole i masnoće.
Vi duperajte to uje a ja ću za sebe i svoju familju uvik toćati masline 10-15 dan u moru (ne u slavnoj vodi) i guštati u mirisnom i blagom “didovom” maslinovom uju.
Ovdje je riječ o maslini, a ne o mobitelima (velika bi šteta bila da ih nema) i indukcijskim pločama i inim strojevima, slađi je i kruh ispod peke i varivo il fažol sa špakera na drva i maslinovo uje iz morai…

Bolje žlica meda nego lopata g….
Haha, zato su vas Vlasi i pretekli što ste toliki maslinari i stručnjaci. Kontinentalci su jači ribolovci od bodula , a Vlasi su bolji maslinari. To je realnost
Pretekli su jer se boduli ne natječu, žive i rade za sebe i svoj gušt, za staviti sebi i familiji na stol malo ribe i ulja…nije im cilj da što prije, u desetom misecu poberu zelenu maslinu, već u jedanaestom misecu prodaju sve trko ulje, i od zarade kupe pečeno u pečenjare.
drzanje u moru? e moj marcelicuuuu