Donji dom ruskog parlamenta, državna Duma, u srijedu je usvojila konačne izmjene nacrta zakona kojim se odobrava amnestija za nekoliko tisućama Rusa koji su u zatvorima, uglavnom maloljetnika, invalida, trudnica i žena s malom djecom.


Nakon što je Donji dom parlamenta usvojio tekst u završnom čitanju, očekuje se još samo potpis predsjednika Vladimira Putina, a potom i službeno objavljivanje u ruskom službenom glasniku - Rosiskaja gazeti, čime zakon stupa na snagu. Amnestija je proširena na osumnjičene za huliganizam, što znači da će vjerojatno biti ukinute optužbe i protiv 30 članova posade Greenpeaceovog broda koji su u rujnu uhapšeni poslije protesta u ruskom dijelu Arktika.

Po svemu sudeći, amnestijom će biti oslobođene članice ruskog punk banda Pussy riot , Nadežda Tolokonjikova i Marija Alehina, koje osuđene na dvije godine zatvora zbog "huliganizma", kako je bilo okvalificirano njihovo prošlogodišnje izvođenje pjesme "Bogorodice, prognaj Putina", u Hramu Krista Spasitelja u Moskvi.

Nastup zbog kojeg su pod optužbom za 'huliganizam' članice benda Pussy Riot poslane na robiju u Sibir

Suprug Nadežde Tolokonjikove rekao je za agenciju AP da očekuje da bi ona mogla biti oslobođena istog dana kada zakon bude objavljen u službenom listu, što će vjerovatno biti već u četvrtak.