Kako izraziti ljubav voljenoj ili voljenom na Valentinovo? Najbolji prijedlog ovih dana čuli smo od chefa Marija Arbanasa, koji predlaže da ljubav izrazite uz, recimo, kovača pod limunom, zaljubljenu riblju juhu sa školjkama i škampima, filetom morskog psa u tempuri s istočnjačkim povrćem, a sve to u vrhuncu zaokružite ljubavnom čarolijom od pistacija.

Ovo je, naime, jedan od menija koji će zadarski restoran Bon Appetit 14. veljače ponuditi svima zaljubljenima kako bi jedno drugome lakše iskazali ljubav. Bit će tu naravno i drugih menija, mesnih i ribljih specijaliteta, kako bi se udovoljilo što većem broju posjetitelja ovog već sada kultnog zadarskog restorana.

- Kako se ovogodišnje Valentinovo preklapa s postom, uz neka mesna jela bit će i ribljih. Evo, jedno od onih koji će se zasigurno naći na stolovima je file grdobine sa pršutom i kaduljom. Cijeli restoran, njegovo uređenje i ponuda jela, bit će u znaku Valentinova, najavljuje Arbanas.

U Bon Appetitu lako je naći dokaze kako ljubav ide kroz želudac. Arbanas kaže kako iz iskustva zna da neke namirnice imaju tvari koje utječu na raspoloženje, pa time i ljude čini sretnijima i pomažu im na ljubavnom planu. No uvjeren je kako to može postići bilo koja namirnica, ako se nađe u pravim rukama.

Ono na što pred Valentinovo treba upozoriti one koji do sada nisu bili u restoranu, ili nisu čuli za rad Marija Arbanasa, jest da bi se ovdje vrlo lako mogli zaljubiti na prvi pogled. U samo godinu i pol dana koliko je otvoren, u Bon Appetit zaljubio se zavidan broj Zadrana, stalnih klijenata, sretnih hranom koju ovdje mogu konzumirati.

- Filozofija restorana nije nuđenje hrane za ekskluzivnu klijentelu po visokim cijenama, već spoj naše klasične, mediteranske kuhinje, s modernim tendencijama. Naravno, kako inzistiramo na svježini namirnica to znači da je riječ i o sezonskoj kuhinji. Sada čekamo proljeće kako bi krenule šparoge, onda artičoke, a kad dođe ljeto tu je obilje svježeg povrća i namirnica iz zadarskog zaleđa i otoka, kao i svježa riba, nabraja Arbanas.

I raspon jela je takav da ide od tradicionalnih kao što su pašticada, sipa s bobom i bižima, čičvarda, janjeći gulaš ili žgvacet, do različitih kremica,ribljih fileta, umaka... Malo iznad klasike i tradicije.

Umjesto ponude dnevnih menija Bon Appetit nudi glavno jelo uz čašu vina ili sok za cijenu od 55 do 75 kuna. Ljudi obično nemaju vremena za čekanje na tri slijeda u restoranu, pa je ovakva ponuda optimalna, pogotovo u radnim danima.

Mario Arbanas dobro je poznat na zadarskoj kulinarskoj sceni. Nakon rada po Zapadnoj Europi, istočnim zemljama, Africi, vratio se u Hrvatsku gdje je također dosta radio, ali i polazio različite master classove, seminare, na kojima je usavršavao svoje znanje. Posvetio se izradi slastica, za koje priznaje da su mu kao fetiš, a iako je nadaleko čuven po kolačima od pistacija istaknut će kako dosta radi torte rustike, s čokoladom...

- Pokušavam formirati jelovnik slastica po sezonama, voćem koje je specifično u ovom podneblju. Nekada posežem za tropskim voćem, ali u principu najčešće se tu radi o smokvama, maraški, rogaču, mandarinama, narančama, jagodama, svemu što raste ovdje u Dalmaciji, govori Arbanas.

Dakle, za Valentinovo, pravac zadarska riva (kod OŠ Petra Preradovića), voljeni/a pod ruku a za sve ostalo - pobrinut će se nadahnuti chef i osoblje restorana Bon Appetit!