U sklopu projekta PLES ZA SVE, kojeg smo već najavljivali i putem kojeg se organiziraju niz besplatnih radionica, nakon radionice suvremenog plesa na redu je radionica Capoeire.

Radionica će se održati u nedjelju 24. ožujka od 15 do 17 sati u prostoru Mjesnog odbora Jazine II.

Capoeira je afro-brazilska vještina u kojoj se isprepliću elementi borilačkih vještina, akrobatike, plesa i glazbe, kroz igru u nenasilnom okruženju. Nastala je fuzijom različitih kultura, a razvili su je afrički robovi u Brazilu kao izraz težnje za slobodom. Njeni afrički korijeni i danas se manifestiraju kroz muziku, pokrete i simboliku u samoj igri. Nakon abolicije ropstva, capoeira je u različitim vremenskim periodima imala drugačija značenja: bila je vadiaçao (provođenje vremena ne radeći ništa; točnije, nikakav posao); igra lučkih radnika i uličnih prodavača; tajno oružje plesača sambe; okrutna vještina za provođenje političkih ciljeva... Iako se kroz povijest mijenjala i prilagođavala, sačuvala je svoje glavne karakteristike - uvijek prisutnu mandingu i stav prema svijetu koji je okružuje. Do danas se razvila u nekoliko pravaca i različitih stilova, no bez obzira na stil, capoeira predstavlja dijalog pokreta, igru nadmudrivanja koja uz ritam i pozitivnu energiju čini svojevrstan ritual modernog doba te vještinu koja razvija cijelo tijelo i briše razlike spola, dobi i rase.

Nikola Orešković (professor Cavalo), voditelj je programa capoeira za odrasle i capoeira vrtić, mentor Capoeira Amazonas škola u Hrvatskoj i učitelj capoeire s više od 15 godina iskustva u podučavanju različitih body/mind/movement izričaja i tvorac programa fluid balance. Pored capoeire, bavi se suvremenim plesom, akrobatikom, borilačkim vještinama i kaskaderstvom. Surađuje s Kineziloškim Fakultetom u Zagrebu, Zagrebačkim plesnim ansamblom, Hrvatskim institutom za pokret i ples. Član je i izvođač IMRC-a (Integrated Movement Research colective), UPUH-a(Udruge plesnih umjetnika Hrvatske) i HDFD-a (Hrvatskog društva filmskih djelatnika).

Plesna udruga Nimeta organizator je projekta u sklopu kojeg, uz potporu Grada Zadra i Zadarske županije, organizira niz besplatnih radionica.

Info i prijave moguće su na broj telefona 091 604 28 49 (Mirjam) ili [email protected]