Započeo je peti po redu Craft & Beer Festival! Prošle je godine, po grubim procjenama organizatora, imao 20 tisuća posjetitelja u tri dana. I ove godine Zadrane očekuju odlični bendovi: Jimmy Shakersi, Rezerve, Kojoti, Gatuzo i Pips i Chips & Videoclipsi.

- Svake godine profiliramo najbolje od hrvatske craft scene. Doveli smo 16 micro pivovara iz cijele Hrvatske, uključujući njihove kuhare piva i zaposlenike. Šest pivovara poslalo nam je svoje pive tako da ih posjetitelji mogu kušati, što čini ukupno 22 zastupljene pivovare s 90 stilova i 11 tisuća litara zanatskog piva, pojašnjava nam organizator Jakov Kolega.

Ova manifestacija nije samo festivalskog karaktera, već ima i širu društvenu korist. Na zadarskoj rivi pronađite mlade ljude koji su odustali od svog prethodnog posla da bi išli za svojom strašću, a to je proizvodnja piva. 

- Danas, većina njih zapošljava više od deset ljudi. Ovaj festival njima je dao novi način za proboj na tržište te predstavlja tzv. promociju „od grla do grla" i "hrvatsku craft beer revoluciju", rekao je Kolega.

Od zadarskih pivovara na Craft Beer festivalu mogu se naći: Varoška pivovara, Brlog i Donat. Najveći broj proizvođača piva dolazi iz Zagreba, a u Zadru se predstavljaju i pivovare iz Križevaca, Šibenika, Varaždina, Šibenika, Čakovca i Požege.

- Najpoznatija, a ujedno i piva koja je ovih godina najviše točena na festivalu je Zlatni medo koju proizvodi pivovara Medvedgrad. Ona koja ju slijedi je C4 od Nove runde čije su dvije bačve na prethodnom festivalu „nestale" u 15 minuta. Najzanimljivija inovativna inačica pive koja se na festivalu može naći od ove godine je „Glutenko" pivovare Lav. Cijene se kreću od 20 do 35 kuna za pola litre, ističe naš sugovornik.

Od ove godine novost je i periva plastična festivalska čaša s logotipom koja educira posjetitelje o ekologiji i potiče ispijanje piva iz iste čaše. Proizvedeno je 1200 komada, a prodavat će se po simboličnoj cijeni od 20 kuna. Kupnjom ovog lijepog suvenira zainteresirani mogu dati svoju podršku Festivalu.

Atmosferu s prvog dana Zadar Craft Beer Festivala pogledajte u fotogaleriji koju vam donosi naš fotoreporter Krešimir Sorić!