Četvrtog dana serijala "Restrospektiva karnevala" Radija 057 u goste nam je došla Bruna Supičić, predsjednica dviju udruga: Društva prijatelja Puntamike i karnevalske udruge "Puntamika" sa zaista dugom karnevalskom tradicijom.

- Ima već 70 godina da su se naši stari uključivali u karneval i velike fešte. To se i nama kao djeci svidjelo, cijela moja obitelj voli karneval. U Zadarski karneval uključeni smo otpočetka. Od tada, nikad nismo izostali s karnevala, pa ni naša djeca s 057 Karnevalića. Tradicija i ljubav prema karnevalu kod nas se prenosi na mlađe generacije, otkriva Bruna.


View on YouTube

Prisjetila se prekrasnih druženja na maškaranim feštama u hotelu "Puntamika" koja su spajala Stanarce, Arbanase, Bokanjare... A tradicija se nastavlja posjetom domaćinima uz dobro piće, kolače i pjesmu.

- Danas kad gledam te slike, živim od lijepih uspomena, nostalnogična je Bruna.

Nekada ih je znalo biti po 60 članova u grupi, a u novije vrijeme skupi ih se oko 30 do 35.

- Sastajemo se u starim Pavinim dvorima gdje se družimo, šijemo, počastimo. I to počinjemo već u 11. mjesecu! Žao mi je što toga ove godine nema, ali mislim da bi ove godine trebali bar zamaskirati se i uživati na zraku, negdje na klupici pored mora, kaže nam Bruna.

Europska udruga karnevalista, u kojoj naša sugovornica zajedno sa skupinom predstavlja Zadar, omogućuje im sudjelovanje u karnevalima diljem Europe. Na godišnjoj skupštini u Novom Vinodolskom, jednom su se prilikom predstavili kao "Maraschino" i sve goste počastili poznatim zadarskim likerom. Puntamiški karnevalisti članovi su i Hrvatske udruge karnevalista, zajedno s još 48 gradova. Kroz njihov "Karnevalski list", članovi i članice u toku su sa svim karnevalskim zbivanjima po zemlji! Na njihovim putovanjima, posebnu dobrodošlicu im pružaju Kaštelani, istaknula je Bruna, a kroz dugi niz godina prošli su gotovo sve karnevale po Hrvatskoj...

- Željela bih da i moj grad Zadar u tom smislu krene dalje. Moram reći da se u zadnjem Zadarskom karnevalu 2020. godine osjetio veliki pomak na bolje i zbog toga mi je jako drago. Vjerujem da će 2022. godine biti još bolje i da ovo nije kraj našem karnevalu i karnevalskoj tradiciji, zaključila je teta Bruna i pohvalila se da je u karnevalsko veselje prošle godine uključila i svoju praunuku.

Razgovarali smo i s gostom Hrvojem Dukićem sa Stanova koji je predstavio "Društvo Stanaraca". Stanarci se bave sportskim, kulturnim i umjetničkim organizacijama, ali ono što je nama najvažnije - karnevalom!

- Osim karnevalom bavimo se organizacijom stanarske fešte, igramo boće i nogometne utakmice. Vrlo često organiziramo i izložbe fotografija i slika, a u dvorištu škole i kazališne predstave za djecu.

Godinama su jedna od najbrojnijih skupina na Zadarskom karnevalu na kojem su prisutni od 2011. godine. Rekordnih 100 članova sudjelovalo je u maski "Indijanaci", a kao "kuhari" i "djeca cvijeća" opet su se približili rekordnom broju. Njihovoj brojnosti svakako pridonosi i puno djece, koja s njima sudjeluju u karnevalskoj povorci uglavnom udobno smještena u vlakiću.


View on YouTube

- S pripremama uvijek započinjemo kasno. Koncem svakog karnevala, dogovorimo se da ćemo iduće godine početi ranije, pa onda opet - sljedeću godinu - počnemo kasno (smijeh). Moglo bi se reći da nam je aspekt zabave i druženja prioritet, ali nismo jedna od onih skupina koja se dugo priprema za maškare. Ideje biramo glasanjem, jedna uža skupina Stanaraca pristupi oluji ideja, odvažemo pluseve i minuse, zatim krenemo u to što nam "klikne". Nakon toga kreće spremanje kostima. Za neke nam treba manje vremena, neki su "snađi se", a imali smo i vrlo zahtjevne kostime zbog kojih smo znali pitati i dodatnu pomoć. Najzahtjevnija i svakako najtoplija maska do sada su nam bili "ježevi", koji nam se nalaze i na grbu Društva. To je naša prva "beba", meni osobno najdraža, kaže nam Hrvoje.

Predstavnik Stanaraca ističe kako je brojnost njihove skupine uglavnom veliki plus, međutim to je nažalost minus u smislu putovanja, jer ona zahtijevaju razdvajanje, tako da zbog tih razloga nažalost ne sudjeluju u drugim karnevalima, osim zadarskog na kojem su stalni gost.

  

- Malo smo lijeni s pripremanjem nastupa, maska nam je nekako prioritet. Iako svake godine planiramo i poseban nastup, kao hoćemo, hoćemo i onda na kraju svake godine zaključimo kako naša Anđela predivno pjeva i kako bi bilo najbolje da nas ona predstavi. Odaberemo pjesmu koja odgovara našoj maski i uz prateću gitaru, zadnjih 6-7 godina nas ona predstavlja na pozornici.

Karneval 2021. godine je Društvu Stanaraca trebao biti jubilarni. Svoj će jubilej ipak proslaviti na sljedećem karnevalu, kojem se zajedno sa našim gostom i mi veselimo!