Od 2. do 5. lipnja na Poljani Šime Budinića održat će se Dani Maraštine, manifestacija koju organizira Zadar Wine Festival s ciljem promocije sorte grožđa maraština, koja godinama poprima velik značaj u vinarstvu i vinogradarstvu zadarske regije.

Maraština je sorta bijelog grožđa koja se može pronaći na području cijelog Mediterana, od Italije do Grčke. U Italiji je poznata kao malvasia del Chianti, u Grčkoj kao pavlos, a u Hrvatskoj kao maraština i rukatac. Tijekom manifestacije organizirat će se stručni panel, zabavni program i promotivne cijene vina od maraštine u zadarskim restoranima.

Na otvaranju u četvrtak 2. lipnja od 18 sati u prostorijama Dvije palače održat će se stručni panel na temu maraštine u vinogradu, podrumu, ugostiteljstvu, te koji potencijal nudi u budućnosti. Panelisti su prof.dr.sc Edi Maletić, enolozi Janko Jovanov i Juraj Sladić, te sommelier Josip Orišković. Kroz raspravu posjetitelji će imati priliku kušati tri različita stila maraštine.

U petak 3. lipnja i subotu 4. lipnja na Poljani Šime Budinića od 18 do 23 sata održat će se prezentacijsko-prodajni i zabavni program. Ulaz je besplatan za sve posjetitelje. Petnaestak vinara iz Dalmacije predstaviti će svoja vina od maraštine s još druga dva vina.

Za vrijeme manifestacije kroz četiri dana, od četvrtka do nedjelje, u poznatim zadarskim restoranima gosti će imati priliku kušati razne maraštine po promotivnim cijenama. Restorani koji će se uključiti u promociju maraštine su; Bruschetta, Corte (Almayer), Dva ribara, Foša, Hedonist, Kapric, Kaštel (Bastion), Kornat, Pašta&Svašta, Pet bunara, Skoblar.