Ususret ljetnoj sezoni, Turistička zajednica općine Bibinje jučer je predstavila kalendar događanja s preko 40 manifestacija koje će se održati od lipnja do rujna ove godine.

Program s već tradicionalnim događanjima koja njeguju izvorne gastronomske običaje i kulturu, obogaćen je izvedbama suvremenih i popularnih izvođača, a sve s ciljem privlačenja domaćih i stranih gostiju za još jednu uspješnu turističku sezonu. Uz naglasak na važnost očuvanja bioraznolikosti i okoliša, Općina Bibinje je ovogodišnju ljetnu sezonu događanja otvorila u subotu, kada se na plaži Škaljica, obali Šulterove vale i kod obalnog pojasa Dva mosta, održala akcija čišćenja podmorja.

U lipnju će se na poznatoj bibinjskoj šetnici Taline održati manifestacija Bibinjski plet, kada će članice udruge Aktivno Bibinje obilježiti Svjetski dan pletenja u javnosti, a mještani i gosti imat će priliku pogledati njihove radove. Odlazak u pravo ljeto Bibinje će obilježiti nekoliko dana nakon njegova kalendarskog početka, poznatom gastronomskom manifestacijom „Partenca u lito". Posjetitelji će moći uživati u ribljim specijalitetima vrsnog zadarskog kuhara Renata Kraljeva, a događaj će obogatiti nastupi klapskih i tradicionalnih glazbenih sastava.

Špicu sezone u Bibinjama će obilježiti Bibinjski kogo, gastronomska manifestacija s ciljem očuvanja i predstavljanja čuvenog izvornog bibinjskog jela. Osim tradicionalnog Bibinjskog koga, ljubitelji gastronomije moći će uživati u jelima od lignje i srdele na novoj gastro manifestaciji „Lignja uzvraća udarac" i „Povratak srdele".

Goste u srpnju očekuju kulturne i glazbene manifestacije: klapske večeri te koncert Tomislava Bralića i klape Intrade, kao i večeri komedije na kojima će gostovati bloger Krule i Željko Pervan. Najmlađi će uživati u zabavi na „ Bibinje Family Day" programu dječje animacije. S nestrpljenjem se najavljuje i iščekuje koncert Ane Rucner, čiji će se izravni prijenos moći pratiti i na Internetu. Još jedno iznenađenje je i glazbena manifestacija Tribute to Queen (Queen Show).

Tijekom kolovoza, gosti će više puta moći uživati u tradicionalnim bibinjskim delicijama na manifestaciji Bibinjski gušti uz popratni glazbeni program.

Raspivano Bibinje, najstarija i najpoznatija klapska manifestacija u Zadarskoj županiji koja se održava još od 1977., i ove će godine u Bibinjama okupiti ljubitelje klapa 13. kolovoza. Slijede proslave Velike Gospe i fešta Sv. Roka 15. i 16. kolovoza kada će se uz glazbeni program i vatromet svečano obilježiti ove blagdane.

U suradnji s općinom Bibinje i komunalnim poduzećem Bibinje d.o.o., ovog ljeta će se u Bibinjama održati oko 40 kulturnih i gastronomskih događanja s ciljem očuvanja tradicije i predstavljanja bogate destinacijske ponude. Cijeli kalendar događanja dostupan je na web stranici Turističke zajednice Općine Bibinje.