Kali na otoku Ugljanu i ove su godine domaćin lokalne ribarske fešte Tunuare. Organizatori, Turistička zajednica i Udruga Kualjske ribarske noći, pripremaju od 14. do 16.07. događanje na mjesnoj rivi. Kaljski ribari svjetski su poznati po ulovu tune, a iz organizacije najavljuju da je ovo prilika da i posjetitelji guštaju u vrhunskoj ribljoj poslastici, koju mnogi obožavaju. Tijekom fešte, umjetnica Ana Kolega će izrađivati osam metara dugi mural, a mještani ovog malog mista na fešti će predstaviti posjetiteljima svoj način života, "pismu" koju brižno njeguju, gastro gušte, a sve uz prstohvat umjetnosti i glazbe.

Mirisi ribe s gradela, koju poklanjaju Ribarska zadruga Omega 3, Cromaris i Jadran tuna, širit će se Kalima sva tri dana Fešte od 18 sati, a u četvrtak će se, do 19 h, zagrijavati atmosfera za natjecanje čak 18 lokalnih ekipa u kuhanju poznatog kualjskog brudeta. Svježe ulovljeni ugor (gruževina), uz poneki tajni sastojak te pregršt dobrog raspoloženja savršeni je recept za pripremu ovoga jela, kojeg će spravljati na tradicionalan način - na živoj vatri, baš kako se to oduvijek radilo. Tko će biti najbolji ocijenit će stručni žiri oko 21 h, kada kormilo preuzima DJ Bego i nastavlja s ritmovima & beatovima do ranih jutarnjih sati.

Mnogi stručnjaci iz ribarstva i ribari u petak će se okupiti na 18. znanstveno - stručnom skupu o ribarstvu. Zabava uz dobru spizu se nastavlja od 18 h gastro zagrijavanjem uz ribu na gradelama. Prekrasni glasovi članica zbora FIGE poput nježne koprene širit će se mjestom od 19.30 h , a posjetitelji će moći uživati u dašku etno tradicije sve do 20 h, kada počinje natjecanje u ribarskim igrama. Drugi dio večernjeg programa rezerviran je za koncert zabavne glazbe i nastup Ivice Sikirića Iće uz bend.

Mažoret ples vrlo je atraktivan, posebno kada ga izvodi 50-ak djevojčica mažoretkinja starosti od 4 do 16 godina. Dolaze s Ugljana, Pašmana, Zadra, mjesta Vrsi i Posedarja. U subotu od 20 h pripremaju pravu plesnu razglednicu, a pozornicu od 22 sata zauzima Mladen Grdović i grupa Romantic, koji će ujedno i zatvoriti Tunuaru.

Ulaz na feštu je besplatan. Više informacija pogledajte na Facebook stranici TZ Kali.

Program Tunuare:

Četvrtak 14.07.2022.
18.00 ˝Riba Hrvatske-Jedi što vrijedi˝
19:00 Natjecanje u kuhanju brudeta
21:00 nastup DJ-a
Petak 15. 07. 2022.
10:30 18. znanstveno-stručni skup o ribarstvu
18:00 ˝Jedi što vrijedi˝: gastro ponuda jela od ribe
19.30 Zbor FIGE - pivanje po selu
20.00 Natjecanje u ribarskim vještinama i ribarske igre
22:00 Koncert zabavne glazbe - Ivica Sikirić Ićo i bend
Subota 16.07.2022.
18:00 Jedi što vrijedi: gastro ponuda jela od ribe
20:00 Smotra mažoret plesa
22:00 Koncert zabavne glazbe - Mladen Grdović i grupa Romantic

ART program: slikanje murala umjetnice Ana Kolega na lokaciji Artine


Program znanstvenog skupa u petak:

UVODNA RIJEČ DOMAĆINA - načelnik Općine Kali - Bruno Mišlov, mag. oec.

1. ˝Aktualno stanje u ribarstvu s naglaskom na malu plavu ribu˝
- mr.sc. Ante Mišura, ravnatelj Uprave ribarstva, Ministarstvo poljoprivrede

2. ˝Operativni program za pomorstvo i ribarstvo - aktualno stanje i novo programsko razdoblje˝
- mr.sc. Irena Jahutka, načelnica Sektora za upravljanje EU fondovima u ribarstvu, Uprava ribarstva, Ministarstvo poljoprivrede

3. ˝Ekološki osjetljiva područja (mrijestilišta i rastilišta) komercijalno značajnih pelagičnih i pridnenih vrsta u Jadranskom moru (HRZZ projekt ESAmar)˝
- dr.sc. Barbara Zorica, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split

4. ˝Ribarska luka Vela Lamjana˝
- Đoni Štambuk, dipl. oec., privremeni ravnatelj Lučke uprave Zadar

5. ˝Osvrt na Zakon o morskom ribarstvu i utjecaj na domicilno stanovništvo˝
- Zdenko Vidov, dipl.ing.

Moderator skupa: Nina Mrkonja, mag. ethnol. et anthrop.

Rasprava

Organizirani ručak 12:00 - 14:00 sati