Na ninskim pješčanim ljepoticama plaži Ždrijac i Kraljičinoj plaži osmi put za redom održan je Festivala pijeska u organizaciji Turističke zajednice Grada Nina. Festival se održao u kontinuitetu unatoč pandemiji Covid 19. Tijekom poteklih pandemijskih godina prijave su bile online tj. kandidati su se prijavili putem e-maila i poslalo fotografije svoji radova i to sa onih mjesta gdje su se svakodnevno kupali na jednoj od pješčanih plaža.

Ove godine je festival privukao 29 ekipa iz Hrvatske i inozemstva, a oni su od ranih jutarnjih sati pripremali skulpture od pijeska kako bi osvojili nagradu. Bila je sretna okolnost da je prethodne noći padala kiša pa je priroda bila suradnik graditeljima na festivalu sabuna. Mokri sabun je davao bolje mogućnosti izražavanja pri oblikovanju skupltura, a veselja i razigranosti nije nedostajalo. Posebno su bili oduševljeni oni najmlađi, a neke obitelji doputovale su u Nin samo kao vikend program kako su istakli zbog festivala pijeska.

Članovi žirija bili su dugogodišnji prijatelji festivala Dejana Brdarić i Krešimir Valentak, kipari restauratori iz Zagreba, Ana Bubić i poznati zadarski fotograf Boris Kačan.

Završetak festivala je izbor najboljih skulptura u čijim su izradama sudjelovali graditelji koji su svoje vještine, uz pomoć pijeska i mora prezentirali okupljenima i žiriju. Motiva je bilo raznih, a žiri je odabrao tri pobjednička mjesta, dva na Kraljičinoj plaži i jedno na plaži Ždrijac, jer su kreacije bile podjednake kvalitete.

Pobjednici ovogodišnjeg festivala su: Magdalena Zlodi iz Velike Gorice s motivom hobotnice, Bruna Perković, Zagreb s motivom automobila, te zajednički rad Lucije Škibola i Korine Mustać iz Nina s motivom nilskog konja. Ostali nagrađeni su: Ana Marija Čikardić, Srednji Lipovac s motivom Spužva Boba, Matea Pintar, Sveti Ivan Zelina s motivom piramide, te Bernarda Čikardić iz Srednjeg Lipovca s motivom grba Republike Hrvatske.