Otvaranjem Stare pijace za posjetitelje otvoreno je i treće izdanje Meat Me Festivala u organizaciji TZ grada Zadra. Kako to obično biva, prvi dan je zagrijavanje za ono što će slijediti, posebice u petak i subotu, kada će raditi i u poslijepodnevnim satima.

Danas od 10 sati posjetitelji su mogli kušati jela od nepravedno podcijenjene svinjetine, koje je u suradnji s učenicima Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole i njihovim mentorom pripremao chef Josip Vrsaljko. 

Puno je življe bilo za loncima kojima su orkestrirali učenici HTUŠ-a - ispod poklopaca u dogovoreno vrijeme provirili su pečeni odojak s kiselim zeljem, sekeli gulaš i svinjetina sa žara. Za oko je odmah upao sekeli gulaš, jelo koje se spravlja od svinjetine i kiselog kupusa, a osim tvorca, mađarskog pravnika Jozsefa Szekelyja, proslavio ga je i Nikola Zrinski, koji je rekao da je ovo jelo „ruke i noge njegovih vojnika", zasigurno zbog hranjivosti vidljive golim okom.
Chef Josip Vrsaljko ističe kako je svinjetina nepravedno zapostavljena te se od nje mogu raditi različita jela, koja ovise o kreativnosti i inovativnosti kuhara. I svinjska mast vratila se s popisa nepoželjnih u poželjne namirnice.

- Masti životinjskog porijekla dobro podnose temperaturu i na preko 84 stupnja ne ispuštaju štetne kiseline, za razliku od biljnih. Nije samo svinjska mast dobra, nego recimo i pačja, na kojoj jela spremaju najveći svjetski hoteli. U principu, sve što je zdravo u sirovom obliku, poput biljnih ulja, gubi svojstva ili je štetno u termičkoj obradi, kaže Vrsaljko.

Kupnjom bona od 35 kuna, od čega će dio ići u humanitarne svrhe, posjetitelji dobivaju vrhunsko jelo na tanjuru, a dodaju li još nešto novca s njim mogu popiti čašu piva ili (bolje) vina. Po istom principu festival se nastavlja sutra, kada se priprema teletina, u petak s piletinom i pulastrom i konačno u subotu, kada se priprema junetina. U poslijepodnevnim satima petka i subote priprema se roštiljada uz nastupe Pips, Chips & Videoclips i The Siids.

Preko puta festivala smješteni su izlagači - OPG Žampera s Dugog otoka, OPG Bačić, Solana Nin i Sirana Mih, na čijim je štandovima moguće kupiti autohtone proizvode.