Ručno izrađeni rezanci, garavi od crnila sipe, s tartarom od brancina, kremom od biža, jagodama i temeljcem od rakova bili su glavno jelo cooking showa učenika zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, koje je vodio njihov profesor Robert Pinto.

Sva festivalska događanja, gastronomska, edukativna i zabavna, ponuda hrane, pića, osobito koktela Picnic Mingle & Fun Trucka te zadarske Udruge barmena Back 2 Basic, ove su godine očito uokvireni u odgovarajući, jako zanimljivi format. Glavni cilj manifestacije - promocija ribe i drugih plodova mora te ribljih jela iz bogate mediteranske baštinske palete kao i fuzijskih kombinacija domaćih namirnica s gastronomijom daleke Azije i, osobito, Japana - definitivno je postignut. Interes i domaćih ljudi i turista dovoljan je dokaz da je 7. Tuna, Sushi & Wine Festival uspio. Trg Petra Zoranića svih je festivalskih jutara i večeri odlično popunjen, a gosti uživaju u dobroj hrani i pićima na ovoj privremenoj zadarskoj špici.

Učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u kojoj se školuju budući kuhari i konobari u petak su konačno imali svoj dan. Cijelo vrijeme trajanja festivala bili su na pomoći kuharskim zvijezdama pa su zasluženo dobili priliku da pokaže što znaju i kako kuhaju. Pripremljeni veliki Marendin planuo je vrlo brzo pa su oni koji su marendu približili ručku uživali u drugim festivalskim jelima. Ponajviše u stonskim kamenicama koje su zadarska tvrtka Marikomerc i Picnic Mingle & Fun osigurali u dovoljnim količinama.

Ta će školjka iz Stona, Oyster Adriatic, pod brendom „Perla - biser mora" biti glavna zvijezda zadnjeg festivalskog dana kada će se nuditi uz dobro rashlađene pjenušce. Kamenice predstavljene na ovom zadarskom gastronomskom eventu imaju svoju posebnu priču. Marikomerc je u suradnji sa zadarskim Sveučilištem došao od perfektne formule zaleđivanja tekućim dušikom na -80 stupnjeva tek izvađenih školjki. Potom ih se skladišti na uobičajenih -18 stupnjeva, a za konzumaciju su spremne u svakom trenu koje ugostitelj ili krajnji konzument odredi. I baš su svaki put svježe kao da su te sekunde izašle iz mora! Najveće potrebe za kamenicama su naravno ljeti, ali tad nastaje problem s kvalitetom mora - što zbog tzv. „cvjetanja" mora što zbog ljetnih gužvi. Super brzo zamrzavanje školjki izvađenih u optimalnom dijelu godine, u ožujku, jamči i kvalitetu i stalnu dostupnost stonske kamenice.

Zadnji će dan 7. TSWF-a biti obilježen i velikom večernjom zabavom te koncertom Songkillersa. Glazbu će cijelog dana puštati popularni DJ Davor Valčić, a program će voditi novinarka Ana Marušić.