U petak i subotu 15. i 16. rujna na gradskoj tržnici od 9 sati održavat će se manifestacija Dani maraštine.

Jutarnji program obilježit će gastronomija gdje će chef Renato Kraljev pripremati dagnje na buzaru i juhu od kamena iz mora, te stručna radionica u 11 sati u crkvi sv. Roka na temu "Upoznaj Maraštinu", koju će voditi sommelier Ivan Stiblik. U večernjem terminu, od 19 sati, slijedi zabava s lokalnim glazbenicima i uživanjem u najboljim maraštinama.

Maraština, sorta grožđa značajna kroz povijest Dalmacije, zadnjih godina ima sve veći značaj u lokalnom vinogradarstvu i vinarstvu. Danas, samo na području Zadarske županije, možemo predstaviti 20-ak različitih vina napravljenih od maraštine, od kojih su većina vrlo visoke kvalitete.

U ugostiteljskom pogledu gotovo da nema više restorana koji u svojoj ponudi nema barem jednu maraštinu, dok u pogledu turizma možemo gostima predstaviti maraštinu kao nešto lokalno, a vrlo kvalitetno. Poziv je uputio Ivan Stiblik, sommelier iz Zadra.

U projekt su se uključili Tržnica Zadar, Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar, Wine garden i Zadar Wine Festival. Manifestaciju podržavaju Grad Zadar, Zadarska županija, TZ Grada Zadra i TZ Zadarske županije.